У доповіді відзначають регулярні перестрілки, які відбуваються на Донбасі / фото Лана Борисова, Facebook

Amnesty International продовжує отримувати повідомлення про незаконні затримання, тортури та жорстоке поводження в зоні бойових дій на Донбасі.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International Ukraine «Права людини у 2018».

У доповіді відзначають регулярні перестрілки, які відбуваються на Донбасі, що є порушенням Мінських угод про припинення вогню, укладених в лютому 2015 року.

Відео дня

«Тим часом, Amnesty International й надалі отримує повідомлення про незаконні дії, затримання, тортури та жорстоке поводження, що здійснюються обома сторонами конфлікту… Обидві сторони й надалі порушують права людини та майже не здійснюють системних кроків для їх захисту», - йдеться в звіті.

В Amnesty International заявили про бездіяльність представників влади щодо реакції на ретельно-задокументовані звинувачення на адресу СБУ щодо утримання людей в «таємних тюрмах».

Також в звіті розповідається про Станіслава Асєєва, українського незалежного журналіста і в'язня совісті, який був незаконно ув'язнений окупаційною владою самопроголошеної «Донецької народної республіки» («ДНР») на початку червня 2017 року.

Читайте такожУкраїнська влада забуває про обіцянки покарати винних у нападах на активістів — Amnesty International

За наявною в правозахисників інформацією, він оголосив голодування наприкінці червня 2018 року, вимагаючи поліпшення умов свого утримання під вартою, надання адекватної медичної допомоги та, зрештою, звільнення. Є відомості про те, що наразі Станіслава Асєєва утримують в «Ізоляції» — таємному місці ув'язнення, яке до початку конфлікту на сході України у 2014 році було арт-простором, а до того фабрикою. Де-факто окупанти неодноразово відмовляли спеціальній моніторинговій місії ООН в Україні у наданні доступу до Станіслава Асєєва. Місія ООН підтвердила місцезнаходження Станіслава Асєєва за даними від людини, яка була звільнена з «Ізоляції».

«Є також надійні відомості, що в червні 2017 року Станіслав Асєєв зазнав тортур та інших видів жорстокого поводження, перебуваючи під вартою», - наголошується в доповіді.

Зазначається, що умови утримання в «Ізоляції» не відповідають міжнародним стандартам. Про це свідчать відомості, надані людьми, які утримувались в Ізоляції та були відпущені під час процесу обміну між українською стороною та представниками так званої «ДНР» у грудні 2017. В приміщенні зокрема немає медичної служби і медична допомога надається лише ситуативно.

«Агенти так званого «Міністерства державної безпеки» «ДНР» заявляли, що Асєєв винний у шпигунстві. Це звинувачення може бути пов'язане з його діяльністю як журналіста «під прикриттям», що писав матеріали про Донецьк. «Розслідування» щодо звинувачень у шпигунстві триває. Є серйозна стурбованість станом його здоров'я і свавільною природою процесу щодо нього», - нарікають в Amnesty International.