Стало відомо, як Цемаха вивозили з Донецька / REUTERS

Фігуранта справи про збиття МН17, екс-бойовика «ДНР» Володимира Цемаха забирали з окупованого Донецька спецслужби та бійці 74 окремого розвідбату ЗСУ. В ході операції один розвідник загинув, ще один – втратив ногу.

Читайте також"Справа МН17 не пропаде без Цемаха": генерал прокоментував скандальне звільнення бойовика

Як повідомляє «Радіо Свобода», посилаючись на свій проект «Радіо Донбас.Реалії », насправді Цемаха вивезли з окупованого Донецька 27, а не 29 червня 2019 року. Деталі операції на умовах анонімності розповів журналістам один з її учасників.

Відео дня

«Нашим завданням було, власне, перевезення Цемаха через лінію розмежування. Складність тут, зокрема, полягала в тому, що на визначеній ділянці під Донецьком ворог стояв досить купчасто: його вогневі позиції могли знаходитися буквально на відстані 100 метрів одна від одної. У так званій «ДНР» й досі не знають, в яку саме прогалину ми залізли, щоб вивезти Володимира Цемаха», – зазначив розвідник.

За його словами, він спочатку не цікавився, як звуть бойовика, якого слід забрати.

«Командирові однієї зі спецслужб, з якою ми співпрацювали, поставив лише два запитання: «Чи можемо ми ліквідувати «клієнта», якщо щось піде не за планом?» і «Чи варта ця операція таких серйозних зусиль?... На перше запитання відповідь була: «Ні, в жодному випадку. Його необхідно доставити живим». На друге командир зі спецслужби відповів щось на кшталт: «Так, ця операція вартує найсерйозніших зусиль. Якщо все вдасться – це буде прорив». Після цих слів я зрозумів, що ми будемо забирати когось й справді цінного», – розповів військовий.

Він також розповів, як підрозділ ЗСУ, який вивозив Цемаха, зазнав втрат.

«Щоб вивезти Цемаха, сержанту Олександру Колодяжному та ще одному нашому бійцю, фактично, довелося йти мінним полем. Хлопці спускалися через пагорб, Саша з’їжджав на стегні й «зірвав» ПМН. Другий боєць підбіг, щоб надати йому допомогу, й сам теж підірвався. Міна спрацювала одночасно біля Сашкової голови і ноги другого бійця. Врешті, Сашу вивозили непритомним, а другий боєць втратив ногу», – повідомив він.

Попри це, бойовика успішно доправили в Київ. За два дні інформація про його вивезення з Донецька стала публічною. Тим часом, за життя сержанта Колодяжного боролися у військовому шпиталі Харкова, його стан був важким.

За словами джерела, це було не перше поранення Колодяжного – з 2014 року його поранили на передовій три рази. Після поранення у 2016 року він довго відновлювався, однак зміг самотужки вилікувати поранену ногу і повернувся на передову.

«Сержант був дивовижною людиною. Ми воювали разом з 2014 року, а в підрозділі його називали «совість». Саша й справді був нашою совістю – причому настільки, що дорослі мужики у прямому сенсі слів боялися його засмучувати. Коли щось йшло не за планом, або хтось провинився – одразу казали: «Тільки б Саня не дізнався. Так не хочеться його засмучувати», – розповів військовий.

Зазначається, що сержант 74 ОРБ Олександр Колодяжний помер 11 липня у військовому шпиталі у Києві, не приходячи до свідомості. З операції по вивезенню Володимира Цемаха й досі не зняли гриф секретності.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва раніше звільнив головного свідка у справі МН17 Володимира Цемаха. Його відпустили з-під варти під особисте зобов’язання.

Відразу після цього президент РФ Володимир Путін заявив, що обмін утримуваними особами між Москвою і Києвом «буде масштабним», а також анонсував спільні з владою України рішення щодо обміну.

Напередодні відбувся обмін утримуваними особами між Росією та Україною – сторони звільнили по 35 осіб.

Президент Володимир Зеленський заявляє, що нідерландські слідчі перед обміном допитали колишнього «начальника ППО» Слов’янської бригади «ДНР» Володимира Цемаха.