Торецьку загрожує одразу кілька техногенних лих / ілюстрація Радіо Свобода

Місту Торецьк Донецької області загрожує техногенна катастрофа та епідемії інфекційних захворювань через те, що бойовики не дають гарантій безпеки для ремонту водоводу «Горлівка-Торецьк». Про це йдеться у повідомленні штабу АТО у Facebook, який посилається на представників української сторони у Спільному центрі контролю та координації припинення вогню на Донбасі.

Читайте такожНа Луганщині військові встановили потужний понтонний міст через Сіверський Донець (фото)

Відзначається, що днями ЗМІ ОРДО розповсюдили інформацію про ризик техногенної катастрофи в місті Торецьк Донецької області внаслідок затоплення двох непрацюючих шахт, розташованих поблизу лінії зіткнення. 

Відео дня

В СЦКК підтверджують, що, через затоплення шахт імені Артема та «Південної» на поверхню підіймається метан, який потрапляє у підвали житлових та виробничих будівель, що може призвести до вибухів та отруєння людей, про що неодноразово заявляло керівництво української сторони СЦКК на різних форумах та в ЗМІ.

Проте, як підкреслюють експерти, вода потрапляє в підземні виробки через пошкодження ділянки водоводу «Горлівка-Торецьк», що виникли внаслідок обстрілів з боку НЗФ ОРДО.

За підрахунками комунальних служб Торецька, на землю щоденно витікає близько 15 тисяч кубометрів води. Крім того, внаслідок великих втрат води, в Торецьку запроваджено жорсткий графік водопостачання.

«Майже 35 тисяч мешканців міста отримають воду лише дві години на добу. З підвищенням температури повітря, витрата води суттєво збільшилася і ситуація значно ускладнилась», - сказано у повідомленні.

 За словами мера Торецька Юрія Євсікова, в місті в будь-яку мить може виникнути епідемія інфекційних захворювань.

Директор Торецького виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства Юрій Нікулін упевнений, що обстежити та відремонтувати водовід можна за два-три дні. 

«З початку 2017 року торецькі комунальники відправили 6 заявок на забезпечення безпечного виконання ремонтно-відновлювальних робіт на водоводі, по кожній з яких українською стороною СЦКК в найкоротші строки були отримані гарантії безпеки від Збройних сил України та надіслані відповідні звернення російській стороні СЦКК щодо сприяння в отриманні письмових гарантій безпеки від представників ОРДО. Але, по жодній з цих заявок, гарантії безпеки з боку ОРДО надані не були, про що їхня «турботлива» інспекція воліє мовчати», - підкреслили в СЦКК.