Фокін висловив думку щодо ухваленого у 2014 році закону про амністію бойовиків / фото Вікіпедія

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін висловив думку щодо закону про амністію бойовиків, що був ухвалений у вересні 2014 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Фокін сказав на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Трансляцію засідання вів у Facebook народний депутат з фракції «Голос» Роман Лозинський.

Народний депутат з фракції "Опозиційна платформа - За Життя" Ренат Кузьмін запитав у Фокіна, чи відомо йому, що у вересні 2014 року питання амністії було вирішене шляхом прийняття відповідного закону, але цей закон не був введений належним чином у дію.

Відео дня

Своєю чергою Фокін відповів: "Коротко, копія цього закону в мене є... Він зник, це детективна історія. Але, як відомо, рукописи не горять. Тому у мене цей документ є, і я думаю, слідство дізнається, хто вчинив цей злочин".

Закон про амністію бойовиків

16 вересня 2014 року Верховна Рада у закритому режимі ухвалила президентський закон "Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей", яким передбачено звільнення за певних умов від кримінальної та адміністративної відповідальності деякі категорії збройних формувань та осіб.

Читайте такожФокін заявив, що поки не бачив підтверджень того, що РФ веде війну проти України

Документом передбачається «звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили в період з 22 лютого 2014 року по день набрання чинності Законом включно на території Донецької, Луганської областей, на якій проводилась антитерористична операція, діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, і які під час вчинення зазначених діянь були учасниками збройних формувань або особами, задіяними в діяльності таких формувань, та/або брали участь в діяльності самопроголошених органів в Донецькій, Луганській областях або протидіяли проведенню антитерористичної операції».

Названі особи звільнятимуться від кримінальної відповідальності за умови, що вони до спливу місяця з моменту набрання чинності Законом звільнили або не утримують заручників, добровільно здали державним органам або не зберігають вогнепальну зброю, бойові припаси, вибухові речовини, вибухові пристрої, військову техніку, не займають будівлі, приміщення державних органів і органів місцевого самоврядування та не беруть участі у блокуванні роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій у Донецькій та Луганській областях, про що подали відповідну заяву в орган досудового розслідування, який здійснює кримінальне провадження. Відповідні кримінальні провадження підлягатимуть закриттю.