Бійці ЗСУ витрачають зарплату на потреби армії / фото 35 ОБрМП імені Михайла Остроградського

Бійці на фронті не тільки воюють на полі бою, але й частину своїх коштів з виплат віддають на потреби підрозділу.

Про це сказав військовий психолог із групи інженерного забезпечення 67-ї окремої механізованої бригади Андрій Козінчук в ефірі телемарафону. Він підтвердив, що бійці витрачають власні кошти на потреби армії, зокрема, на придбання запчастин, ремонт техніки для своїх підрозділів.

"В мене немає дружини і дітей. І я витрачаю відсотків 70. А 30% - на  себе любимого", - зазначив він.

Відео дня

При цьому розповів, що в кожного різна ситуація і хтось витрачає на загальні потреби більше, а хтось менше особистих коштів.

"Але в основному десь від 20 до, як в моєму випадку, 70% власних коштів", - наголосив Козінчук.

Також розповів, що в його бригаді є фонд для поховання.

"В нас є таке поняття як спільний фонд, який ми створили на поховання. Але ми користуємося ним і для живих також", - зазначив психолог.

Козінчук розповів, що з ним служить чоловік, в якого шестеро дітей і він витрачає на себе дуже мало грошей, а дружина йому дорікає, що він не тільки служить, а ще й свої кошти дає не на дітей, а на армію. Козінчук зазначив, що вже всі жартують, що будуть забезпечувати разом його шестеро дітей. Він розповів, що ці збори потрібні, щоб забезпечувати підрозділ необхідним.

"Це питання виживання. Це не питання етики", - додав  психолог.

За його словами, можна ображатися, що, мовляв, поганий міністр оборони чи президент, бо мало коштів виділяється на армію, але "війна несеться, вона диктує свої правила". 

Забезпечення українських військових

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді розглядають можливість підвищення виплат військовим до 200 тисяч гривень.

Член оборонного комітету ВР Олександр Федієнко зазначив, що президент Володимир Зеленський підвищення виплат військовим до 200 тисяч гривень, Нардеп додав, що нардепам потрібно частіше комунікувати з військовими, щоб розуміти їхні потреби. Федієнко сказав, що для цього не обов'язково лізти в окоп, а достатньо поспілкуватися з воїнами, яких нещодавно вивели із зони активних бойових дій.

Військові "на нулі", окрім зарплати в 20-25 тисяч гривень отримують бойові доплати у розмірі 100 тисяч гривень. 

12 квітня 2024 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет міністрів України встановив доплату в розмірі 70 тисяч гривень для військовослужбовців та поліцейських, які виконують бойові завдання на першій лінії. 

Вас також можуть зацікавити новини: