БМП-1АК Басурманін / Фото-Topwar

Попри всі намагання видати з себе нову за озброєнням армію, абсолютна більшість військової техніки та озброєння збройних сил РФ - це модернізації радянських розробок.

Одним з прикладів цього є нібито нова російська машина БМП-1АК, яка є лише модернізацією радянської БМП-1, яка була створена у 60-х роках.

Особливості БМП-1АК "Басурманін"

У 2000-х роках Кремль, на хвилі шалених нафтогазових доларів, запланував величезне оновлення всієї наземної компоненти своїх збройних сил. Мова йшла по перехід на абсолютно нові бойові машини - відомі здатністю глохнути під час параду танки "Армата", а також створені на тому самому шасі БМП "Курганец" та важкі БМП Т-15.

Але наклепати тисячі таких машин вже до 2020 року, відповідно до перших планів, військово-промисловий комплекс РФ не зміг через технологічну відсталість та перший етап санкцій від Заходу. І Кремль пішов по шляху модернізації радянського озброєння.

Зокрема і бойових машин піхоти, парк яких складався, станом на 2021 рік, з, орієнтовно, 500 БМП-1 та понад 3 000 БМП-2. Останні ще можливо було оснастити новими прицілами та протитанковими ракетними комплексами, але роботи з БМП-1 вимагали вже більш кардинального підходу.

Справа в тому, що штатне озброєння БМП-1 - 73-мм гармата 2А82 "Грім", можливості якої вже давно не відповідають сучасним вимогам поля боя, в першу чергу для боротьби з піхотою противника. Саме тому у РФ вирішили піти шляхом заміни всієї башти, вирішивши використати для цього башту від БТР-82А. Вона озброєна 30-мм автоматичною гарматою та 7,62-мм кулеметом, а приціл має нічний канал. 

Така модернізація отримала назву БМП-1АК "Басурманин" та вперше була продемонстрована лише у 2018 році. А для доведення її до серійного темпу модернізації знадобилось ще декілька років. Перша публічна передача нерозкритої кількості машин відбулась буквально перед вторгненням армії РФ на початку лютого 2022 року. Повідомлялось, що машини надійшли у підрозділи Східного військового округу РФ.

Можливості БМП-1АК "Басурманин"

Через встановлення нового бойового модуля зросла вага машини з 13 т. до 14,3 т. Це, до речі, говорить й про те, що рівень бронювання машини не змінився. Але попри збільшення ваги, двигун, хоча і оновлений до версії УТД-20С1, має ту саму потужність на рівні 300 к.с. Тобто ходові можливості машини трохи погіршились. Але відомо про посилення торсіонної підвіски через збільшене навантаження.

Для збереження амфібійних можливостей БМП-1АК "Басурманин" отримав збільшенні "поплавки" над гусеницями. Також машина отримала нову цифрову радіостанцію. На цьому перелік модернізації вичерпується, що добре демонструє значну економію коштів. Зокрема машина не отримала панорамний приціл, посилення захисту та, попри спочатку оголошені заяви, протитанковий ракетний комплекс.

Характеристики БМП-1АК "Басурманін"

  • Вага: 14,3 т.
  • Двигун: 300 к. с.
  • Максимальна швидкість: 65 км / год
  • Швидкість ходу по воді: 7 км / год
  • Екіпаж: 3 людини + 8 чоловік десанту
  • Озброєння: 30-мм автоматична гармата і 7,62-мм кулемет.

Вас також можуть зацікавити: