Сініцин закликав людей йти у військо  / колаж УНІАН, скриншот, фото УНІАН

Військовослужбовець Роман Сініцин, який раніше відповідав за військовий напрямок у фонді Сергія Притули, розповів, як прийшов у військо та закликав замінити втомлених за ці роки захисників.

Сам колишній волонтер наразі служить у підрозділі аеророзвідки. Вони обслуговують абсолютно різні засоби БПЛА – від FPV-дронів до безпілотників літакового типу оперативно-тактичного рівня. Про це Сініцин розповів в інтерв'ю "Українській правді"

"Конкретно я займаюся розвідкою, і це називається об'єктивним контролем вогневого ураження, коригуванням наших засобів артилерії: ствольної, Himars, FPV. Словом, будь-чого, що може вбивати росіян, - пояснив він.

Відео дня

За словами Сініцина, його набрали з ТЦК, коли він був на позиціях під Мар'їнкою. Тоді він ще волонтерив у фонді, але їздив до активіста та молодшого сержанта 59 окремої мотопіхотної бригади Павла Петриченка, який загинув місяць тому.

"Ми кидали гранати на позиції з "Мавіка" в росіян в районі Старомихайлівки. У цей час мене якраз набрали і кажуть: "Вам треба з'явитися, оновити дані завтра о 9 ранку". Я кажу, що не можу говорити, бо зайнятий. Потім сфоткав цей "Мавік" і сказав, що не можу так швидко приїхати. Попросив написати sms, мовляв, що, коли… Вони відписали у Viber офіційно, що "в разі неявки…" і далі по тексту. Пояснив, що я на Донбасі і приїхав за два–три дні. Вони мене зразу запитали: "Ви що, може, воюєте? У нас тут помилка якась? Щоб двічі не мобілізувати". Я кажу – ні. Так воно і сталося, - згадує військовий.

Далі він мобілізувався в ту частину у яку хотів. За словами Сініцина, зараз це взагалі не проблема, оскільки багато підрозділів рекрутують людей через центри.

"Я зараз багато їжджу країною, в кожному місті купа зовнішньої реклами, де не тільки медійні підрозділи типу "Азова", "Третьої штурмової", "Вовків Да Вінчі" рекрутують людей через свої центри. Це роблять уже механізовані бригади – 59-та, 93-тя.  Насправді похід в ТЦК чи повістка – це не страшно. Це не означає, що ти обов'язково загинеш чи будеш поранений. Багато з цих наративів кидаються сюди росіянами. І це цілеспрямована політика для того, щоб зірвати нам мобілізаційні заходи, - пояснив захисник.

Він наголосив, що якщо інформаційна кампанія росіян досягне успіху, ЗСУ буде не вистачати людей, і через це вони будуть програвати і втрачати території. Сініцин зауважив, що в армії є купа професій, які пов'язані не з бойовими діями, а з обслуговуванням техніки, логістичними процесами, паперова робота в штабі.

"Це все не поїде, не полетить, не заправиться, якщо хтось не нахерячить купу папірців, купу підписів, віз, погоджень і так далі. Так воно працює. Наразі людей не вистачає. Ми воюємо більше двох років і це дається дуже важко. Ті люди, завдяки яким країна встояла на початку вторгнення – це добровольці, які пішли масово у військкомати, і кадрові військові, які були готові і які пройшли АТО – вони, відверто кажучи, втомилися. Десь втомилися, десь вони поранені, десь їх уже немає, десь уже людей просто плавить. Кажу, як є. Тому що в такому темпі прожити більше двох років – це надзвичайно важко. Тобто можуть бути уже і психологічні проблеми. Тому людей треба замінити", - наголосив боєць.

На його думку, в Україні є можливість замінити нинішній військових, оскільки є купа людей, які ще не мобілізувались. Однак вони бояться і деякі навіть не виходять з помешкань.

"Йдеться про існування нас як нації, як держави, про твій дім. Тому що якщо сюди прийдуть росіяни, то жить по-старому уже не получиться. В деяких є ілюзія, що вони зможуть нормально жити – типу, прийдуть окупанти, влада міняється, мовляв, все ок. Таким людям варто поговорити з тими, хто пройшов катівні на Херсонщині, Чернігівщині тощо. Якщо хтось думає, що окупанти будуть переслідувати тільки активістів і політиків, то ні. Вони будуть переслідувати всіх, хто їм не подобається. Десь виявляв проукраїнську позицію – їдеш на підвал. Це страшна насправді історія, і ми повинні її не допустити. Це обов'язок кожного чоловіка", - підсумував Сініцин.

Мобілізація в Україні

18 травня 2024 року набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Відповідно до нього, протягом 60 днів усі військовозобовʼязані віком від 18 до 60 років мають оновити свої облікові дані.

Крім того, закон містить низку оновлень, проте для людей, знятих з військового обліку як непридатних до служби до 2014 року, абсолютно нічого не зміниться.

Як повідомляв УНІАН, скоро повістки в Україні надсилатимуть поштою. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів від 16 травня.

Вас також можуть зацікавити новини: