Виділення 61 мільярда доларів фінансової допомоги Україні – одне з центральних питань американської політики. Останні місяці Демократична та Республіканська партії за участю Адміністрації Білого Дому активно обговорюють перспективи отримання Києвом нового фінансування для продовження боротьби з Росією. І що б не говорили ЗМІ та політичні експерти, фінального рішення все ще немає.

На кону - забагато політичних інтересів, а Республіканська партія та її ймовірний кандидат на президентське крісло Дональд Трамп вміло використовують цю тему для своїх політичних маневрів.

Основних викликів сьогодні кілька. По-перше, зміна міграційного законодавства щодо південного кордону США. Республіканці використовують цю тему як привід, щоб не голосувати за виділення грошей Україні. Висувається умова демократам – допомога Києву йде лише разом із питанням міграції. Переговори між двома партіями продовжуються постійно, нещодавно була також зустріч і у Білому Домі. Але консенсусу поки що не видно.

Відео дня

Перемогу України визначають лише українці, але й у Штатах люди мають розуміти, куди ми рухаємось

По-друге, Республіканці ставлять Адміністрації Байдена правильне питання: "Який план перемоги України? Що далі робитиме Київ, як він перемагатиме Росію і, найголовніше, - який тут є інтерес США та всього американського народу?" Конкретної відповіді Білого Дому також немає.

З погляду США, Президент Байден має не лише говорити про підтримку України до її повної перемоги, а й назвати мінімальний набір умов цієї перемоги для США. Звісно, перемогу України визначають лише українці, але й у Штатах люди мають розуміти, куди ми рухаємось.

По-третє, в США розпочалася передвиборча кампанія. Дональд Трамп активно використовує тему підтримки України у протистоянні з Адміністрацією Джо Байдена, і частина республіканців, особливо ультраправих, підтримують його. Це дуже небезпечні сигнали, які негативно впливають на підтримку України.

Не варто забувати і про особливості американської політики, особливо у Конгресі, де кожна з партій намагається покращити свої позиції. Наприклад, нещодавно з'явилася інформація, що демократи переконують нинішнього спікера Конгресу Майка Джонсона (він республіканець) підтримати їхні пропозиції щодо фінансування України. Натомість вони готові зробити все, щоб він зберіг свою посаду у разі спроби звільнити його з боку ультраправих конгресменів… До речі, як на мене, подібна угода мала бути ще з попереднім спікером – Кевіном Маккарті.

Україна повинна розповідати про свою історію, боротьбу, принципи

Що в цій ситуації має робити Україна, її влада? З одного боку, ніхто не має права впливати і втручатися у внутрішню політику США. І тут керівництву України недоречно коментувати дії американських конгресменів.

З іншого боку, Україна повинна розповідати про свою історію, боротьбу, принципи. Робити це так, щоб ці тези розуміли та чули звичайні американці, особливо жителі півдня та "глибинки". Адже останнім часом з інформаційним впливом на цих людей просто катастрофа.

Російська пропаганда, якою, зокрема, користуються і республіканці, показує Україну країною, яка нічим не відрізняється від самої Росії. Де нібито йде боротьба з християнами, влада корумпована, а Київ далекий від демократії.

Завдання України – спростовувати ці тези, переконувати американців, що це не так. Що Україна справді демократична країна, яка захищає свою свободу. Що Україна має всі шанси виграти у Росії, звільнити Крим. Адже якщо США дійсно нададуть повне фінансування та необхідну зброю, то українська армія зможе знищити Кримський міст, атакувати російські війська на півдні та, в результаті, повернути собі Крим та інші окуповані території. Про це слід постійно розповідати американцям.

Постійна інформаційна контрпропаганда зможе змінити ситуацію, змусить частину республіканців більше допомагати Україні. А поки що ми чекаємо, чим закінчиться політична боротьба двох американських партій. Ставки високі. І я дуже сподіваюся, що допомога Україні буде затверджена американськими політиками якнайшвидше.

Уріель Епштейн, виконавчий директор НКО Renew Democracy Initiative