Підводний човен 636.3 "Варшав'янка" / Фото-Міноборони Російської Федерації

РФ активно використовує підводні човни для завдання ударів крилатими ракетами "Калібр" по Україні. Водночас Harpoon Coastal Defense System, який передає Данія, може вирішити питання із прикриттям північно-західної частини акваторії Чорного моря лише від надводних кораблів.

І питання як протидіяти підводним човнам залишається доволі актуальним. Бо на Чорноморському флоті РФ тримає шість підводних човнів, які здатні використовувати "Калібри", всі - проекту 636.3 "Варшавянка". 

Протичовнова оборона

Загалом задача знищення підводних човнів одна з найскладніших. Бо для початку їх треба знайти під товщею води. Цю задачу задач зараз здебільшого вирішує авіація, в першу чергу - протичовнові літаки.

Відео дня

Якщо брати найсучасніші зразки, то найбільш відомим буде Boeing P-8 Poseidon, який має цілий комплекс засобів для пошуку підводних човнів. Одні з головних - гідроакустичні буї, які скидаються з літака. Вони фіксують будь-які шуми під водою, наприклад від гвинтів, або самостійно працюють ехолотом і передають ці дані на літак.

Boeing P-8 Poseidon / Фото-US Navy

Також P-8 Poseidon оснащений чутливим сенсором, який фіксує вуглеводи та дозволяє зафіксувати "вихлоп" надводних кораблів та підводних човнів. Також на цей літак може опціонально встановлюватись детектор магнітних аномалій, якій фіксує великі металеві об’єкти під водою. Звісно, якщо підводний човен здійснить пуск ракет, а тим паче буде знаходитись на поверхні то він одразу буде помічений завдяки радару.

Окрім авіації пошук підводних човнів здійснюють кораблі, які мають власні гідроакустичні станції. А також можуть використовувати власний протичовновий вертоліт, який також оснащується акустичними буями, магнітним сенсором, а також радаром.

Boeing P-8 Poseidon всередині / Фото-US Navy

У будь-якому випадку, як тільки стає відоме місцеположення ворожого підводного човна, всі наявні сили будуть намагатися його знищити. Бо підводний човен противника залишився без свого єдиного засобу захисту - непомітності.

Для знищення субмарини зазвичай використовуються "тупі" глибинні бомби, які підриваються під водою на потрібній глибині, або вже сучасні ефективні розробки. Наприклад, самонавідні торпеди, такі як американські Mk 50 або Mk 54.

Ці торпеди мають власну активну та пасивну акустичну головку самонаведення і здійснюють ураження цілі на відстані до 15 та 9 км відповідно, рухаючись на швидкості 74 км/год під водою.

Торпеда Mk 54 / Фото-US Navy

Звісно, у вік сучасних технологій немає потреби запускати торпеду, як у кіно про підводників Другої світової. Для доставки торпеди у потрібний район з вертольота або літака її скидають на парашуті. А корабель використовує систему типу RUM-139 VL-ASROC, яка складається з ракети, яка несе торпеду на відстань до 22 км, де торпеда відокремлюється і спускається на парашуті.

Пуск UM-139 VL-ASROC / Фото-US Navy

Як боротися з підводними човнами Україна

Як видно зі складу класичної протичовнової оборони для її проведення необхідно мати, як мінімум, протичовнові літаки або вертольоти. Водночас їх застосування можливе виключно в умовах, коли їм не загрожують винищувачі противника.

Таким чином, поки Україна не просто не "закриє небо", а не завоює тотальну перевагу у повітрі, говорити про таку можливість розгортання протичовнової оборони доволі складно. А головною умовою для цього є отримання достатньої кількості винищувальної авіації від союзників.

MH-60R Sea Hawk / Фото-US Navy

Окрім того, необхідно оговорити, що дальність пуску ракети "Калібр" може сягати до 1500 км. І цього достатньо для того, щоб тримати під прицілом всю Україну з рейду у районі Сочі.  

Тому, цілком можливий і інший засіб боротьби із підводним флотом РФ - знищення баз. Підводні човни, як мінімум, завантажують новими ракетами, що легко фіксується у Севастополі не те що розвідкою, а навіть ЗМІ. А під час таких робіт вони максимально вразливі для ударів, зокрема балістичними ракетами ATACMS для систем HIMARS та MLRS 270. Саме тому, отримання такої "довгої руки" і є для України вкрай важливим фактором.

Звісно це не означає, що Чорноморський флот РФ не перебазується до Новоросійська, але це якраз і є однією зі сходинок України до перемоги.