Протикорабельна ракета Harpoon / US Army

Отримання Україною протикорабельного комплексу Harpoon, безумовно, має величезне значення для захисту нашого узбережжя. І мова йде не просто про можливість мінімізувати ризик морського десанту, а про значне зменшення активності флоту РФ у всій північно-західній частині Чорного моря.

Бо одна справа, коли цю задачу має виконувати один комплекс "Нептун", який не встигли виготовити у достатній кількості та з відверто замалою кількістю ракет. А зовсім інше, коли цю функцію дублюють декілька комплексів, ракети до яких найбільш поширені у світі.

Протикорабельна ракета Harpoon

Як повідомив голова Міноборони США Ллойд Остін на брифінгу, ракети Harpoon, а також пускові до нього Збройним Силам України передає Данія. Причина цього, як вже писав УНІАН, у тому, що лише ця країна мала на озброєнні береговий ракетний комплекс з цими протикорабельними ракетами - Harpoon Coastal Defense System.

Він стояв на озброєнні Данії з середини 90-х років по 2003 рік. І, як виявилось, він не тільки зберігся, але і й цілком у працездатному стані. Також відома і кількість комплексів, які знаходились у цій країіні- дві батареї по дві пускові у кожній. У склад батареї входить машина управління, машини енергозабезпечення, командний пункт, а також машини заряджання. 

Враховуючи те, що кожна пускова має по чотири ракети, то дві батареї Harpoon Coastal Defense System можуть забезпечити залп з 16 ракет одразу. І кожна з них може атакувати свою ціль за своїм окремим планом.

На що здатна ракета Harpoon

Слід зазначити, що Harpoon за час свого існування з 1977 року постійно оновлювався і пройшов численні модернізації. Водночас точної версії Harpoon, яку буду передано Данією, не названо, але на озброєні цієї країни перебуває RGM-84L Harpoon Block 2.

Вона серійно виробляється з 2011 року і має високу стійкість до радіоелектронних завад противника, підвищену точність, а також супутникову навігацію для точнішого польоту за маршрутом.

Але найголовніше це модернізована радіолокаційна головка самонаведення Harpoon Block 2, яка може розрізняти цілі на фоні землі. Це дозволяє не тільки знищувати кораблі противника навіть у порту, а й бити по наземних цілях.

Для знищення цілей ракета використовує потужну 227 кг фугасну бойову частину. Для розуміння, двох 150-кг бойових частин ракети Р-360 "Нептун" вистачило для знищення найбільшого бойового корабля РФ у Чорному морі - ракетний крейсер "Москва".

Тому, скоріш за все, одного Harpoon вистачить на фрегат класу "Адмирал Григорович", не говорячи вже про значно менші малі ракетні кораблі (корвети) проекту "Буян-М", а також вразливі великі десантні кораблі.

Одного Harpoon вистачить на фрегат класу" Адмірал Григорович", не кажучи вже про значно менші малі ракетні корвети проекту" Буян-М " / Фото Міноборони РФ

Водночас дальність польоту RGM-84L Harpoon Block 2, особливо у порівнянні з "Нептуном", виглядає доволі помірною - 124 км проти 280 км в української протикорабельної ракети. Але слід згадати, що ракетний крейсер "Москва" на момент отримання двох ракет "Нептун" знаходився на відстані близько 100 км від українського берега. 

А сумарні зони перекриття двох батарей Harpoon та одного "Нептуна" можуть виглядати наступним чином:

false

Тобто вся північно-західна акваторія Чорного моря залишається надійно захищена з декількома перекриттями зон ураження. І після розгортання Harpoon на узбережжі України, скоріш за все, правила гри у цьому районі бойових дій кардинально зміняться.