Жданов пояснив заклик США почекати з початком наступу / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що заклик Сполучених Штатів до України про те, що поки варто почекати з масштабним контрнаступом, є правильним. Він пов'язаний із графіком поставок Україні нової техніки, без якої операція може не вдатися.

"Справа в тому, що поставки йдуть згідно графіків. Ось їх зараз затвердили. Пам'ятаєте, генерал Міллі зустрічався з генералом Залужним, там узгоджений план поставок. І ми знаємо дати, коли вони будуть. Тому це все згідно з планом, це не те, що ми будемо сидіти, дивитися на місяць і чекати, коли прийде наступний ешелон з бронетехнікою, або приїдуть ці машини – якимось іншим чарівним способом потраплять в Україну. Ні, там все чітко розплановано: хто, коли, чого і скільки", – пояснив Жданов, відповідаючи на запитання підписників в ефірі на YouTube.

Експерт нагадав, що на території Європи вже спостерігаються ешелони з технікою, які рухаються в східному напрямку.

Відео дня

"Тому, повірте, ніхто нічого чекати не буде. Є графік поставок, який буде максимально виконуватися, і ніхто зайвого дня (тягнути – ред.) не буде", – зазначив він. 

Водночас рекомендацію Штатів про те, що поки не варто починати масштабний контрнаступ, Жданов назвав "абсолютно правильною".

"Поки ми не отримаємо весь пакет допомоги, немає сенсу починати активні бойові дії, тому що саме тієї техніки або озброєння, яке не встигло дійти, може не вистачити для досягнення успіху в, припустімо, контрнаступальній операції", – резюмував експерт. 

Передача військової техніки Україні: останні новини

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна очікує поставки зенітно-ракетних комплексів Patriot, які були обіцяні раніше, і вже придивляється до танків Abrams. 

Крім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що до передачі Україні німецьких танків Leopard "залишилося півкроку". Рішення буде скоро прийнято.

22 січня стало відомо, що Королівство Марокко передало Україні невідому кількість танків Т-72Б, які проходили модернізацію в Чехії. 20 років тому вони були закуплені в Білорусі. 

При цьому, Італія і Франція завершують підготовку до відправки в Україну зенітного ракетного комплексу SAMP/T. Глава МЗС Італії Антоніо Таяні також анонсував і іншу допомогу, але відмовився повідомляти деталі.

Вас також можуть зацікавити новини: