Хлопець провів у полоні 25 днів / фото REUTERS

Після повномасштабного вторгнення російських військ на територію незалежної України, ті хто не встигли евакуюватися з Маріуполя пройшли через справжнє пекло.

Про це розповів 20-річний азербайджанець Гусейн Абдуллаєв, студент третього курсу Маріупольського державного університету, який 17 березня під час евакуації був узятий в полон російськими військовими, повідомляє Media.az

За словами студента, виїхати з міста було практично нереально, оскільки біля Бердянська окупанти поставили свої блокпости.

Відео дня

"17 березня, коли ситуація сильно погіршилася, стало зрозуміло, що потрібно евакуюватися. Люди їхали на своїх автомобілях, оскільки у мене його не було, мене покликав з собою хтось із місцевих. Проїхавши кілька блокпостів, недалеко від Бердянська, нас затримали російські військовослужбовці. Вони стали перевіряти документи. Потім під'їхала ще одна машина військовослужбовців, нас всіх вивели й наказали роздягнутися до спідньої білизни", - каже студент.

За словами хлопця, окупанти шукали на тілах затриманих татуювання.

"У водія нашої машини на руці був набитий рак. Це навіть не військова і не патріотична наколка, але їм вона не сподобалася. Вони стали бити нас прикладом автомата, не дозволяючи одягатися. Попри морозну погоду ми стояли повністю роздягнені, не розуміючи, що з нами буде. Через деякий час вони наказали нам одягнутися, потім під'їхав КамАЗ з військовими, всі були у формі та чорних масках. Вони заламали нам руки, наділи наручники й запхали в машину", - розповів Абдуллаєв.

Хлопця привезли в СІЗО, де він провів 25 днів.

"До мене підійшов командир-чеченець. У нього на формі був набитий прапор Чечні. Він оглянув мої руки й заявив, що я військовий. Я не зрозумів спочатку, чому він зробив такий висновок і став пояснювати, що у мене бруд під нігтями через те, що в Маріуполі немає води й ніяких умов дотримуватися гігієни. Він навіть не став мене слухати й відправив у камеру. Він прийшов слідом за мною, знову змусив роздягнутися до спідньої білизни, знову шукав татуювання.  Я простояв роздягненим 15-20 хвилин. Було дуже холодно. Потім він дозволив одягнутися і пішов. Через годину вони повернулися і забрали мене в камеру тортур.

За словами студента, його катували електричним струмом.

"Катівня - це маленька кімната, там стоїть залізний стілець і апарат для тортур електричним струмом. Вони мене посадили й зав'язали руки. Ставили питання, чинили спочатку моральний тиск, намагаючись змусити мене зізнатися, що я солдат полку "Азова". Я наполягав, що я студент ... вони приєднали апарат до великих пальців моїх ніг і почали пускати розряди струмом. Вони хотіли, щоб я зізнався в тому, що є військовим. Але мені було нічого сказати, я їм не брехав, я ж просто студент. Катували щодня. Як правило, били по 10-15 осіб відразу. Як правило, тортури струмом тривали 20-30 хвилин, а били протягом години. Тортури повторювалися рази три на день. Бувало, що я втрачав свідомість, на мене виливали холодну воду і продовжували знущатися далі", - розповів студент.

12 квітня після довгих переговорів і завдяки зусиллям друзів-азербайджанців, які живуть в Україні, хлопця вдалося звільнити.

 Війна проти України:

24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.

27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.

 Окупанти обстрілюють мирні міста України. Домовленості про зелені коридори систематично порушуються. Евакуаційні конвої обстрілюються, що ускладнює евакуацію мирного населення та доставку в гарячі точки продуктів і медикаментів. У багатьох населених пунктах гуманітарна катастрофа.

З перших днів вторгнення Маріуполь є найгарячішою точкою в Україні. У місті зруйновано 90% всіх будівель. Бої не припиняються. Місто постійно бомблять. У Маріуполь неможливо доставити ні їжу, ні медикаменти. Місто знаходиться в блокаді. 

Вас також можуть зацікавити новини:

У Маріуполі окупанти скинули бомбу на лікарню біля Азовсталі

Нова хвиля мародерства в Маріуполі: росіяни проникають в уцілілі квартири

У Маріуполі окупанти скидають бомби на "Азовсталь", де ховаються сотні мирних жителів