РФ зробила висновки з минулорічної тактики ракетних обстрілів енергосистеми України / t.me/andrii_nebytov

Російські окупанти зробили висновки з минулорічної тактики ракетних обстрілів та зрозуміли, що намір залишити українців без електрики і тепла не принесе їм зміни на лінії фронту.

Військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман розповів, як цієї зими Росія може змінити свою тактику завдання ударів по Україні

В ефірі телемарафону він окреслив ймовірний сценарій застосування нової тактики російських окупантів щодо ракетних обстрілів та назвав регіони, які найбільше намагатиметься атакувати ворог.

Відео дня

РФ зробила висновки з минулорічної тактики ракетних обстрілів енергосистеми України, тому масовані атаки, якщо вони дійсно відновляться, матимуть на меті не стільки повністю зупинити роботу енергосистеми, як вплинути на психологічний стан українців та посіяти зневіру всередині суспільства.

"Ці атаки, коли вони хочуть нас залишити без електрики і тепла взимку, що це дає (росіянам-УНІАН) для лінії фронту? Мало що може змінитись на лінії фронту, якщо всередині України люди по дві доби будуть без світла", - зазначив експерт. 

Новітня тактика російських обстрілів буде не така, як рік тому, коли ворог одночасно атакував по багатьом цілям всередині країни, при цьому використовуючи по кожному об’єкту відносно невелику кількість ракет.

"Від 5-10 до 15 ракет по одному об’єкту, а загалом запускаючи по всій території до 70-80, максимум до 100 ракет одночасно вони могли запускати. Цієї зими вони можуть запускати таку кількість 70-80 ракет два рази на місяць, максимум три, судячи з того, що вони накопичили. Зміна буде в тому, що вони, швидше за все  не будуть розпорошуватись ракетами по всій країні, а виберуть одну чи дві цілі і туди спробують  спрямувати вже відносно велику кількість ракет одночасно",- акцентував Гетьман. 

Він додав, що ворог буде підсилювати ракетні атаки використанням різних типів безпілотних летальних апаратів та створюватиме хибні цілі, щоб перевантажувати нашу протиповітряну оборону "В них велика кількість, щонайменше 575 ракет Х-55. Ці ракети можуть застосовуватись навіть без бойової частини, які хибні цілі", - сказав Гетьман.

Військовий аналітик вважає, що взимку, швидше за все, російські окупанти будуть більше атакувати об’єкти півдня та центральної частини України, а для атак ворог застосовуватиме "суміш" різного типу далекобійних ракет та дронів.

"Більше зосередяться на центральних та південних районах. Тому що вони (росіяни-УНІАН) вважають, що там не така потужна протиповітряна оборона. До того ж, в них є інша мета - посіяти зневіру всередині суспільства, щоб почались якісь висловлювання невдоволення населення. Тому, для досягнення такої цілі вони будуть атакувати південні та центральні регіони, де на думку росіян, легше розхитати певні негативні настрої цивільного населення. Так саме вони можуть спробувати атакувати захід України, по різним військовим об’єктам. Намагатимуться атакувати Київ, але будуть стріляти менше, бо вони бачать, що столиця добре захищена і сенсу нема, це тільки втрачати ракети. Звісно, будуть обстрілювати прикордонні та прифронтові території країни, але не далекобійними ракетами. Тобто, будуть комплексні атаки, вони будуть робити таку суміш із балістичних та крилатих ракет з безпілотними літальними апаратами",-  підкреслив Гетьман. 

Він зауважив, що на сьогодні Україна має більш потужні можливості протиповітряної оборони для протистояння  російським комплексним ударам, ніж рік тому. 

"Більшість аналітиків сходяться на тому, що шкоду, яку росіяни можуть завдати в цьому році, вона буде суттєво меншою, ніж та, яку вони змогли завдати рік тому. Я теж притримуюсь цієї думки. Враховуючи ті засоби нашої ППО, які нам постачають, гібридне ППО, перероблене з радянських зенітно-ракетних комплексів, сучасні ракети та досвід наших бойових розрахунків, переконує особисто мене, що якась шкода, яка звісно буде завдана, вона буде меншою ніж рік тому", - резюмував Гетьман.

Зимові атаки РФ - прогнози і підготовка

Як повідомляв УНІАН, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що  в минулий опалювальний сезон Росією було запущено Росією 1000 крилатих ракет і 1000 дронів- камікадзе. Він зазначав, що цього року  ворог буде планувати свої удари по території України відповідно до свого стратегічного задуму і, ймовірно, з корекцією на минулий рік. За його словами Сили оборони готуються до певних ризиків щодо атак критичної інфраструктури, військових та стратегічних об’єктів. Крім того, в Україну "потроху надходить допомога", зокрема, доповнення "зенітно-ракетних систем, можливо й застарілих зразків, але модернізованих".

За даними ГУР Міноборони України, зараз Росія накопичила в свої запасах приблизно 870 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня, які можуть вражати об'єкти на відстань понад 350 кілометрів.   

В українській розвідці вважають, що Росія не відмовиться від тактики обстрілів енергетичної системи України  цієї осені-зими. Втім,  коли ці атаки розпочнуться точно спрогнозувати неможливо.

Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов наголошував, що окупанти готуються бити по енергетичній інфраструктурі, щоб занурити країну в блекаут і холод. Він зазначав, що Україна відповідатиме на атаки окупантів.