Російські війська вздовж кордону недоукомплектовані / фото ua.depositphotos.com

Повторного наступу росіян зі своєї території на Чернігівську, Сумську та Харківську області очікувати поки не варто через відсутність там необхідної кількості людей і техніки.

Така думка висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, сили росіян біля кордонів північних областей України недоукомплектовані, а ті, що є - розтягнуті вздовж усього кордону.

"На сьогодні в Курській, Брянській і Бєлгородській областях Росії по кордону з Україною зосереджено до 25 батальйон-тактичних груп, загальною чисельністю близько 17 тисяч осіб. Дані БТГр розтягнуті вздовж кордону і не являють собою зосередження в одній локації-секторі", - говорить Коваленко.

Відео дня

Експерт також зазначає, що штатна комплектація технікою у цих БТГр часом не досягає 50% і більше.

"Сумарна комплектація цих БТГр по боєздатній техніці:

  • танки - близько 100 замість штатних 275;
  • Бойові бронемашини - трохи більше 360 замість штатних 825;
  • ствольна артилерія - 200 замість штатних 300;
  • реактивні системи залпового вогню - 30 замість штатних 300", - пише Коваленко.

Експерт підкреслив, що така різниця в кількості свідчить про значний дефіцит техніки в підрозділах російських окупантів і неможливість їхнього командування швидко вирішити проблему.

Також Коваленко зазначає, що 25 російських БТГр фізично не здатні охопити фронт протяжністю 700 км - таку довжину кордону з Росією мають Сумська, Чернігівська Харківська області.

"З урахуванням же нинішньої якості російських підрозділів, професійного складу і комплектації їхній функціонал - 3 БТГр на 1 км фронту. Тобто, 25 БТГр можуть охопити максимум до 8 км фронту, що відповідає вузьконаправленому наступу, наприклад, по трасі Е-105 на Харків або Н-07 На Суми. Але для цього, всю цю дефективну і недоукомплектовану масу слід сконцентрувати в одній локації, оголивши весь кордон", - говорить військовий експерт.

За його словами, ті сили росіян, які зараз сконцентровані вздовж кордону на північно-східному напрямку є стримувально-оборонними і покликані сковувати і відволікати на себе підрозділи ЗСУ. Також їх використовують як елемент провокацій і диверсій, зокрема, для артилерійських терористичних обстрілів території України.

"Саме тому все досить просто. Наступу з боку Курської, Брянської та Бєлгородської областей на Чернігівську, Сумську та Харківську, очікувати не варто. Проникнення ДРГ - так. Обстріли - так. Суїцидальні спроби захопити прикордонні села - так. Але не більше", - підсумував Коваленко.

Наступ росіян - що відомо

Як повідомляв УНІАН, спікер об'єднаного прес-центру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашковський заявив, що шанси прорвати оборону на Запорізькому напрямку в росіян мізерні через підготовленість українських військ.

А спостерігачі моніторингової групи "Беларускі Гаюн" повідомляють, що білоруські військові покращують навички захисту, але вони як і раніше не готові до наступу через відсутність реального бойового досвіду. Тренування військових у Білорусі продовжили до 6 березня.

Тим часом, голова Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк зазначила, що Україна готова до загроз з боку невизнаного Придністров'я. За її словами, український кордон поблизу Придністров'я був щільно укріплений ще до початку повномасштабного вторгнення, оскільки Україна усвідомлювала, що наявність там військового контингенту може передбачати певну загрозу.

Вас також можуть зацікавити новини: