Ми побачимо роботу F-16 на полі бою з РФ / фото REUTERS

Полковник Збройних сил України в запасі і військовий льотчик-інструктор Роман Світан заявив, що швидше за все країнські льотчики вже навчаються на західних літаках-винищувачах F-16.

Влітку минулого року було виділено 100 мільйонів доларів на підготовку льотного складу на F-16, сказав він в інтерв'ю УНІАН.

"Дійсно, льотний склад вже повинен готуватися. Якщо він почав готуватися з літа минулого року, то він вже готовий. Півроку достатньо для того, щоб перевчити льотчика винищувача першого класу. Є питання по інженерно-технічному складу. Але тут все буде залежати від завдань. Якщо у інженерів, техніків і механіків буде завдання польотне/післяпольотне і все, а регламентні роботи будуть проводитися на європейських базах, то і технічний склад також дуже швидко підготується до обслуговування літаків. Повторюся, все залежить від того, до якої міри інженерний супровід буде проводитися у нас, а яка частина – на європейських базах", - сказав він.

Світан заявив, що Нідерланди були готові нам передати пару ескадрилій F-16.

"Рішення про передачу, напевно, буде прийматися колегіально, або воно вже прийнято, але озвучуватися буде колегіально, або може взагалі не озвучуватися. Ми просто побачимо роботу F-16 на полі бою або на лінії фронту роботу обладнання, яке несе F-16. З нуля льотний склад до рівня виконання бойових завдань готується 8-10 років. А ось якщо брати льотчика, який вже навчений літати на іншому винищувачі (МіГ-29, МіГ-127), то йому потрібно півроку для того, щоб перевчитися для польотів на F-16. Крім того, у нас є кілька десятків льотчиків-випробувачів, які можуть після вивчення керівництва з льотної експлуатації відразу полетіти. Тому тут все залежить від рівня кваліфікації того льотного складу, який буде відібраний для перенавчання", - стверджує експерт.

Він сказав, що Eurofighter Typhoon і F-16 з однієї лінійки літаків.

"F-16, Typhoon, Rafale, Gripen - це багатофункціональні винищувачі, які можуть виконувати чотири завдання. Чотири в одному - винищувач, перехоплювач, бомбардувальник і штурмовик. Як винищувач він може битися в повітряному бою, як перехоплювач – нести ракети "повітря-повітря" для того, щоб перехоплювати повітряні цілі (літаки, ракети, БПЛА), як бомбардувальник – нести керовані і некеровані авіаційні бомби, як штурмовик – нести ракети "повітря-земля" і бити по танках, живій силі противника", - додав Світан.

Винищувачі для України: подробиці

8 лютого виступаючи перед британськими парламентарями, президент Володимир Зеленський закликав Великобританію та інші країни надати Україні бойові літаки.

Міністр оборони Бен Уоллес заявив, що Британія не зможе швидко передати Україні бойові літаки.

Посол України у Великобританії Вадим Пристайко заявив, що українські льотчики на даний момент проходять підготовку на західних літаках, які будуть передані найближчим часом.

Українські військові зможуть освоїти літаки F-16 за 6-8 тижнів. Про це повідомив президент Асоціації повітряних і космічних сил Великобританії Грег Бегвел.