Протикорабельна ракета Exocet / Фото - MBDA

Берегова оборона України доволі несподівано може поповнитися ще одним засобом знищення російських кораблів. Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що вивчається можливість передачі Збройним Силам України протикорабельних ракет Exocet.

Exocet - це основні протикорабельні ракети Франції, які існують у морській та повітряній версії, також виробник ракет - компанія MBDA пропонує комплекс наземного базування Exocet Mobile Coastal.

Можливості та особливості Exocet

Exocet був створений у 70-х роках, що робить його доволі давньою протикорабельною ракетою, яка була прийнята на озброєння на два роки раніше американського Harpoon. Перша версія відома, як Exocet MM38 і мала абсолютно стандартні для того часу алгоритм польоту - ракета летіла по прямій, тримаючись на курсі інерціальною системою, а на кінцевій ділянці ракета вмикала радіолокаційну систему наведення для того, щоб навестись на корабель. 

Доволі екзотичним на той час був вибір двигуна - твердопаливний, на відміну від вже відпрацьованих тоді рідиннопаливний і малогабаритних турбореактивних двигунів. Але це зумовило доволі малу дальність польоту ракети, у першій версії вона становила лише до 42 км. При цьому вага бойової частини складала 165 кг. Останньої вистачало для виведення з ладу кораблів класу есмінець.

Також була розроблена і повітряна версія Exocet - AM39, яка мала збільшену до 50-70 км дальність, через те, що стартувала вже на певній висоті та мала не нульову початкову швидкість. 

Наступна версія ракети Exocet MM40 з’явилась вже у 80-х роках і пережила три модернізації Block 1, Block 2 та найновіша версія Block 3. На першому етапі було збільшено дальність до 70 км та оновлена радіолокаційна головка самонаведення, на другому - до системи наведення додали GPS, що дозволило закладати у ракету маршрут для атаки, а не просто летіти по прямій.

У 2000-х роках була розроблена Exocet MM40 Block 3, яка є найсучаснішою версією. В ній твердопаливний двигун був замінений на класичний турбореактивний, що дозволило підняти дальність на рівень близько 200 км. Шляхом модернізації системи наведення стало можливо атакувати і наземні цілі. Перші поставки для ВМС Франції Exocet MM40 Block 3 відбулись наприкінці 2000-х років.

Саме ця версія ракети залишається основною для Франції, а також для компанії MBDA. Остання просуває на ринку і ракетний береговий протикорабельний комплекс Exocet Mobile Coastal. Але поки клієнтів на нього так і не знайшли.

Загалом Exocet Mobile Coastal побудований за класичною схемою і мало чим відрізняється від будь-яких інших, зокрема і від українського "Нептуна" та американського Harpoon Coastal Defense System.

Протикорабельна ракета Exocet / Фото-MBDA

Exocet проти "Нептуна" і Harpoon

В даний час ракетна Берегова оборона України складається з двох комплексів "Нептуна" і Harpoon, обидва вже записали на свій рахунок російські кораблі, при цьому перевершити досягнення українського комплексу Американський вже не зможе. На Чорному морі у РФ більше немає ракетних крейсерів.

Але у Exocet є свій окремий рахунок знищених кораблів через те, що вона є однією з найпоширеніших протикорабельних ракет у світі – понад 30 країн (ще шість зняли ракету з озброєння). Зокрема, ця ракета активно використовувалася Аргентиною під час Фолклендської війни в 1982 році.

Ударами з неї був потоплений есмінець HMS Sheffield і мобілізований на потреби ВМС Великобританії контейнеровоз Atlantic Conveyor, обидва пуском Exocet з літаків. А також був вражений есмінець HMS Glamorgan, який взагалі був підбитий з імпровізованої наземної установки, яку Аргентинські військові зібрали з пускової знятої зі свого есмінця і того, що знайшли на острові.

Exocet іракським літаком під час ірано-іракської війни був уражений фрегат ВМС США USS  Stark. Корабель не затонув, хоча 37 американських моряків було вбито, ще 21 поранено.

Щодо кількості берегових ракетних комплексів, які вже зараз є в Україні, то крім однієї експериментальної батареї "Нептуна", відповідно до заяв Пентагону, є ще дві батареї Harpoon, до яких найближчим часом можуть приєднатися ще дві.

Протикорабельна ракета Exocet / Фото-MBDA

Водночас "Нептун" має дальність до 280 км, а Harpoon, в залежності від версії, 125-140 км. Поява Exocet MM40 Block 3 з дальністю до 200 км, звісно посилить рубежі протикорабельної оборони України. Але не вирішить питання з обстрілами України з надводних кораблів РФ крилатими ракетами "Калібр", дальність яких становить до 1500 км, а тим паче з підводних човнів.

Противокарабельная ракета Exocet - характеристики

  • Дальність дії: близько 200 км
  • Швидкість: 0,93 Маха
  • Тип наведення: інерціальна і GPS, на кінцевій ділянці-активна радіолокаційна головка самонаведення
  • Вага бойової частини: 165 кг