Російські окупанти захопили ЗАЕС та Енергодар 4 березня / фото Telegram Енергодар

Генсек ООН розчарований блокуванням Росією спільної заяви про закриття конференції ООН за чинним договором про ядерні озброєння через згадки про відповідальність РФ за ситуацію на Запорізькій АЕС.

Про це пише The New York Times.

Москва виступила проти формулювань угоди, які викликають стурбованість з приводу ситуації на Запорізькій АЕС в Україні.

Відео дня

Росія звинуватила країни-члени ООЕ у використанні документа "для зведення рахунків з Росією, порушуючи питання, що не мають прямого відношення до договору".

Західні офіційні особи тут же звинуватили Росію в тому, що вона завадила обговоренню загрози ядерної аварії в результаті вторгнення Росії в Україну.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш висловив "розчарування" після того, як на заключному засіданні в п'ятницю було оголошено, що консенсус щодо остаточного документу досягнутий не був.

Ситуація на Запорізькій АЕС - що відомо

Російські окупанти захопили ЗАЕС та Енергодар 4 березня. З тих пір РФ відмовляється від пропозиції створити демілітаризовану зону навколо ЗАЕС.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про високу ймовірність скоєння окупантами масштабного теракту на Запорізькій атомній електростанції. Крім цього, російська сторона заявила, що станція замінована і може бути підірвана.

25 серпня Державна інспекція з ядерного регулювання України заявила про знеструмлення ЗАЕС - сталося відключення останньої з чотирьох повітряних ліній через що шостий енергоблок станції відключився від енергомережі.

Зараз Запорізька АЕС знову підключена до української енергомережі і виробляє електроенергію для потреб країни.

Вас також можуть зацікавити новини: