Видання Bild повідомило, що група високопоставлених російських чиновників та вчених, на чолі з ексочільником "Роскосмосу" Дмитром Рогозіним, розробляла план удару по Україні модифікованою космічною ракетою. Зокрема, видання опублікувало запис розмов Рогозіна з гендиректором ракетно-космічного центру "Прогрес" Дмитром Барановим, в якій, серед іншого, обговорювались ризики, пов’язані з ймовірним падінням частин ракети на територію Росії, а також те, що похибка такого удару по цілі може скласти від 50 до 100 кілометрів.

Сам же план полягає в тому, щоб модифікувати цивільну ракету-носій "Союз" таким чином, щоб вона не досягла орбіти після запуску, а врізалася у велике місто України. Теоретично, можна було б влаштувати вибух, наприклад, у Києві - у населеній зоні. Або в іншому великому місті. Однак використання такого озброєння по великому місту є недоцільним.

Подібними бомбами було б добре руйнувати підземні комунікації ХАМАС в Газі. І якби росіяни поцілили б такою ракетою по сектору Гази для того, щоб зруйнувати комунікації ХАМАС, це була б, принаймні, розумна воєнна дія. Тобто, для таких ситуацій, можливо, був би позитивний воєнний ефект. Але стріляти по якомусь місту з відкритого майданчика… Теоретично, можна це зробити один раз (далі майданчик і ракету буде знищено диверсійною групою). Хоча один пуск ніякого ефекту не принесе. Адже ті, хто не перебував би безпосередньо у зоні прильоту, можливо, навіть не дізналися б про удар такою ракетою.

Відео дня

Подібними бомбами було б добре руйнувати підземні комунікації ХАМАС в Газі

В такій ракеті може бути, скажімо, сім тонн вибухівки. Тож ефект був би як від, скажімо, п’яти бомб в одну тонну. Дуже багато таких бомб було скинуто, зокрема, на Маріуполь. Тобто, був би помітний звичайний вибух, потужність якого була в кілька разів більша, ніж від прильоту "Іскандера". Якщо "Іскандер" чи X-101 - це 500 кілограмів вибухівки, то тут би було в десять разів більше. Ще один момент, таку ракету можливо збити. Єдине, що це важче зробити, ніж з "Іскандер", тому що швидкість могла б бути вищою.

Той факт, що німецька преса пише про такі російські ідеї, означає, що Росія продовжує проводити інформаційні спецоперації, зливаючи в медіа свої найбільш безумні плани. Вона розповідає про ці плани і це, по-перше, привертає увагу до небезпеки, яка йде з РФ, а, по-друге, можливо, дискредитує тих політиків, які такі ідеї висловлюють, зокрема, Рогозіна. Можливо, Рогозіна просто прибирають від майбутнього розподілу влади, який почнеться у зв’язку зі зростанням турбулентності у РФ.

Олексій Їжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД)