Міномет" Тюльпан " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

У Маріуполі був зафіксований самохідний міномет 2С4 "Тюльпан", який рашисти намагаються застосувати проти захисників оточеного міста. Це одна з найбільш великокаліберних та потужних артсистем з калібром 240 мм, яка призначена саме для знищення потужних фортифікаційних споруд, а також боїв у містах.

Міномет" Тюльпан " / соцмережі

І армія РФ вже має досвід його використання у боях в умовах міської забудови - під час Другої війни у Чечні рашисти били ним по Грозному.

Чим небезпечний 2С4 "Тюльпан"

Своєю появою "Тюльпан" зобов’язаний досвіду Другої світової війни, який показав необхідність мати надпотужний засіб для знищення найміцніших укріплень. Тому ще у 1944 році був створений возимий міномет М-240, який був прийнятий на озброєння у 1950 році.

Відео дня

Наприкінці 60-х його поставили на самохідне шасі з метою збільшення мобільності системи, а після прийняття на озброєння у 1971 році 2С4 "Тюльпан" постачали у елітні артилерійські частини резерву Верховного Головнокомандування. Це було пов’язано не тільки з цінністю цієї системи, а й можливістю вести з неї вогонь ядерними мінами.

Міномет" Тюльпан " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Загалом тактико-технічні характеристики самохідного міномета 2С4 "Тюльпан" наступні:

  • калібр: 240 мм
  • дальність стрільби звичайною міною: 9,5 км
  • дальність стрільби активно-реактивною міною: 19,5 км
  • бойова маса системи: 27,5 тонн

Головна небезпека саме 2С4 "Тюльпан" в тому, що це саме міномет, тобто боєприпас летить по високій траєкторії. Така стрільба ідеально підходить до боїв у місті, бо існує можливість вести вогонь "прикрившись" багатоповерхівкою.

Водночас кількість вибухової речовини у 240-мм міні складає 32 кг. Для розуміння, вага вибухівки у 152-мм артилерійському снаряді - 7,5 кг. Тобто вогнева потужність одного пострілу з "Тюльпана" у рази більша за звичайну великокаліберну артилерію.

Міномет" Тюльпан " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Недоліки 2С4 "Тюльпан"

Звісно будь-яка зброя має свої плюси та мінуси. Що стосується 2С4 "Тюльпан" то на першому місці стоїть невелика дальність стрільби - 9,5 км для артилерійських систем великого калібру це взагалі "кинджальна" відстань. Водночас кількість активно-реактивних снарядів завжди було близькодефіцитним навіть у часи СРСР.

Більше того, попри те, що "Тюльпан" - це самохідний міномет він не здатний на швидкий вихід та залишення позиції.  Для переводу у бойове положення необхідно, за нормативом, 5 хвилин, а для повернення у похідний - 10 хвилин. На практиці - значно більше.

Міномет" Тюльпан " / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Водночас розрахунок "Тюльпану" знаходиться на відкритих позиціях. Сама машина вкрай помітна і все це в умовах контрбатарейної боротьби безумовно робить її доволі легкою мішенню.

Тобто в реальності практичне застосування 2С4 "Тюльпан" вкрай обмежене. Проте, якщо у ворога це вийде, його бойове застосування може стати величезним випробуванням навіть для мужніх захисників Маріуполя.

Вас також можуть зацікавити: