БПЛА MQ - 1C Gray Eagle / General Atomics

Збройні Сили України можуть поповнитись американським ударними дронами MQ-1C Gray Eagle. Вірогідність того, що у Білому Домі погодяться на передачу цих систем, як повідомляють західні ЗМІ з посиланням на свої джерела, доволі висока.

Цей дрон, у випадку його отримання ЗСУ, стане найпотужнішим безпілотним засобом в арсеналі українського війська, як з розвідувальними можливостями, так і за здатністю знищувати армію РФ.

Особливості MQ-1C Gray Eagle

На відміну від більшості ударних дронів MQ-1C Gray Eagle створювався на замовлення не повітряних сил, а армії США. Американські сухопутні війська ще у 2002 році замовили надійний та потужний безпілотний засіб, який може вести розвідку та завдавати удари в інтересах цілої дивізії.

Відео дня

Саме тому у 2005 році перевагу було надано модернізації MQ-1 Predator від General Atomics, який вже встиг себе добре зарекомендувати та пройшов бої у Югославії, Афганістані та Іраку. Але розробка дрона все одно затягнулась на чотири роки, поки не була досягнута заявлена надійність всіх систем.

Конструктивно Gray Eagle від Predator відрізняється більшою максимальною злітною масою, корисним навантаженням, а також двигуном. Цікаво, що у якості силової установки обрано доволі екзотичний авіаційний дизель.

У оновленій версії БПЛА цей 205-сильний  агрегат, разом із збільшеними паливними баками, дозволяє Gray Eagle перебувати у повітрі до 45,3 години. А з реальним бойовим навантаженням - 36,7 години.

БПЛА MQ - 1C Gray Eagle / General Atomics

Розвідувальні можливості забезпечуються  потужною оптичною прицільною станцією з телевізійним, тепловізійним та лазерним каналами. А що вкрай важливо, дрон оснащений радаром з синтезованою апертурою, який дозволяє вишукувати цілі на землі навіть через хмари.

А максимальна висота польоту у понад 8,8 км має величезне значення для того, щоб діяти поза зоною ураження деяких армійських засобів протиповітряної оборони.

Щодо дальності керування, то дрон використовує супутниковий канал передачі даних, тому такого параметра, як максимальне віддалення від станції управління не існує. Але що вкрай важливо, дрон може передавати зображення та іншу розвідувальну інформацію на термінали у бійців на прямо на передовій, з яких також можливо керувати озброєнням дрона. 

Ударні можливості MQ - 1C Gray Eagle

Через те, що MQ-1C Gray Eagle належить до ударних дронів, то вкрай важливою його перевагою є його можливість нести повноцінні авіаційні засоби ураження - протитанкові ракети AGM-114 Hellfire. Окрім того, він здатний використовувати високоточні плануючі бомби GBU-44/B Viper Strike.

AGM-114 Hellfire у сучасній повітряній версії має дальність польоту у 8 км та напівактивне лазерне наведення, яке у деяких версіях може бути доповнене або повністю замінене на радіолокаційну головку самонаведення. Вага ракети становить близько 50 кг. Старіша версія Gray Eagle могла нести до чотирьох ракет Hellfire, новіша, за попередньою інформацією, вісім.

GBU-44/B Viper Strike - відносно новий боєприпас, який спочатку спеціально розроблювались для дронів. Це 22-кг плануюча бомба з напівактивною системою наведення. З її допомогою можливо знищувати цілі на відстані близько 10 км. Кількість таких бомб аналогічна Hellfire.

Але є ще один вкрай важливий вид озброєння, який може нести цей дрон - до 8 ракет AIM-92 Stinger. Це авіаційна версія ракети до ПЗРК, яка має дальність близько 8 км та здатна ефективно знищувати такі цілі, як вертольоти та БПЛА, а також, при певних збігах обставин - літаки. 

Таким чином MQ-1C Gray Eagle має над Bayraktar TB2 цілу низку вирішальних переваг, що зовсім не дивно через абсолютно різний клас машин. Якщо турецький дрон, в першу чергу, розвідник, який має лише опцію завдання ударів спеціальними боєприпасами, то Gray Eagle повноцінна ударна машина. Крім того, наявність SAR-радару робить його абсолютно незалежним від рівня хмарності для виконання, як мінімум, розвідувальних місій. 

Щодо вартості, то у 2013 році перша версія MQ-1C Gray Eagle коштувала 21,5 млн доларів за комплекс, який складається з декількох дронів та станції управління.

Характеристики MQ-1C Gray Eagle

  • Розмах крил: 17 м
  • Максимальна злітна вага: 1633 кг (у першій версії)
  • Корисне бойове навантаження: 227 кг (у першій версії) до 340 кг (в оновленій)
  • Час в повітрі: до 25 годин (у першій версії) , до 45 годин (в оновленій)
  • Максимальна швидкість: 309 км / год
  • Практична стеля: 8,8 км