Норвезька протикорабельна ракета Naval Strike Missile / Kongsberg

Норвегія розглядає можливість посилити Збройні Сили України своєю протикорабельною ракетою Naval Strike Missile. І ця зброя, попри успіх "Нептуна", абсолютно точно зайвою для наших захисників не буде.

І причинна не тільки в тому, що високоточної зброї мало не буває, а й в унікальних можливостях NSM, які ЗСУ зможуть максимально ефективно використати.

Можливості Naval Strike Missile

Слід зазначити, що протикорабельна ракета NSM створювалась у Норвегії під свої доволі складні умови і з урахуванням можливостей кораблів РФ. Бо інших вірогідних противників для цієї країни НАТО в регіоні просто не існує. 

Також ця розробка була спеціально адаптована під можливості, озброєння та тактику флоту Норвегії, яка спирається на майстерність військових, а не на кількість й розміри кораблів. Для прикладу, одним з основних військових кораблів військово-морських сил Норвегії є ракетні катери типу Skjold (часом класифікуються як корвети).

Це вкрай високошвидкісні катери, які здатні розганятися до 60 вузлів (111 км/год) та  побудовані за технологією стелс. У поєднанні зі специфічною береговою лінією, яка зрізана фіордами, це дає можливість завдавати різкі та несподівані для противника удари.

Звісно для цього їм була потрібна протикорабельна ракета з невеликими габаритами, малопомітна та здатною здійснювати політ не тільки над морем, але і над землею.

Саме цим вимогами й відповідає NSM. Вона має невеликі розміри, що дозволило на Skjold встановити їх цілих 8 одиниць, побудована за технологією стелс та має одну із найдосконаліших систем наведення у своєму класі. Це оцінили навіть у США, де обрали її для озброєння стелс-кораблів класу Independence.

ТТХ Naval Strike Missile

  • Довжина: 3,95 м
  • Маса: 410 кг
  • Бойова частина: 125 кг
  • Швидкість: високий дозвук
  • Дальність запуску: 185 км

Особливості Naval Strike Missile

У NSM, на першому місці, стоїть забезпечення скритного удару. Сама по собі малопомітна на радарах, завдяки технології стелс, вона летить у лічених метрах над хвилями, що зменшує дальність її виявлення до мінімальних значень. Єдиний шанс для противника був би у випадку, якщо ракета мала активну радіолокаційну головку самонаведення, таку, наприклад, як в американської Harpoon або українського "Нептуна". Тоді корабель противника ще мав би шанс зафіксувати випромінювання ракети та активувати системи захисту.

Але у Naval Strike Missile використано абсолютна інша головка самонаведення - тепловізійна. Вона лише "бачить" теплову сигнатуру цілі, розпізнає та захоплює її. Тобто сама NSM не випромінює нічого, залишаючись мовчазним "мисливцем".

Така теплова головка дозволила, разом зі здатністю летіти над суходолом, реалізувати й іншу особливість норвезької зброї. Якщо у район цілі звичайні протикорабельні ракети йдуть за супутниковою та інерційною системами навігації, то NSM має ще одну додаткову - Tercom. Вона полягає у тому, що ракета відстежує видимі наземні орієнтири. Звісно всі системи навігації працюють одночасно що ще більше підвищує точність наведення.

Ще одна важлива особливість: для Naval Strike Missile існує мобільна наземна пускова установка, яка виробляється серійно. Принаймні берегові комплекси NSM вже має на озброєння Польща та очікує Румунія, а США зараз випробовують революційний безпілотний комплекс з цими ракетами за проектом NMESIS.

А один з найприємніших бонусів NSM  - вона здатна знищувати і наземні цілі. Таким чином це фактично ракета 2 в 1: протикорабельна та "поверхня-поверхня". Також не треба забувати, що зараз розробляється повітряний варіант цієї ракети.

Теоретично, якщо ЗСУ все ж таки отримає цю зброєю, можна сміливо говорити, що за її допомогою можливо буде не тільки посилити берегову оборону узбережжя, а й використовувати для високоточних ударів на відстані до 185 км.

Щодо ціни, то для США одна ракета Naval Strike Missile коштує 2,194 млн долара, згідно до бюджету Пентагона за 2021 рік.