У разі підриву Каховської ГЕС у першу чергу постраждають прибережні території лівого берега Дніпра, попередив експерт / фото УНІАН, Віталій Данильченко

Якщо окупанти наважаться підірвати Каховську гідроелектростанцію, то, в першу чергу, постраждають прибережні території лівого берега Дніпра.

Стосовно затоплення Херсона чи інших населених пунктів - ситуація може бути не настільки критична, розповів гідрогеолог, очільник ради Національного екологічного центру Руслан Гаврилюк в сюжеті ТСН.

За його словами, критичною ситуація може бути, в першу чергу, для екосистеми.

"…ми маємо розуміти, що на дамбі Каховського водосховища існує гребля протяжністю 400 метрів, плюс є гідроагрегати Каховської ГЕС, протяжністю 150 метрів на дамбі. І якщо все це підірвати, може утворитися вирва протяжністю 550 метрів, і вода, яка має перепад висот в Каховському водосховищі і в Дніпрі 16 метрів може хлинути в нижню течію річки Дніпро. І дійсно, в першу чергу, постраждають прибережні території лівого берега Дніпра, нижньої течії", - сказав експерт.

Загроза підриву Каховської ГЕС - важливі новини

Українська армія наприкінці серпня розпочала контрступальні дії на різних напрямках. На Херсонському напрямку станом на 9 жовтня було звільнено понад 1 170 квадратних кілометрів.

Російський генерал, призначений командувати війною Росії проти України, - Сергій Суровікін, 18 жовтня заявив, що українська сторона нібито хоче атакувати греблю Каховської ГЕС.

На думку аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), РФ здатна атакувати Каховську ГЕС, звинуватити у цьому захисників України й використати спровоковану повінь для прикриття відступу своїх сил з Херсонської області.

Секретар Ради безпеки і оборони України Олексій Данілов говорив, що вороги можуть знищити агрегати Каховської гідроелектростанції, які виробляють електроенергію для нашої країни.

Пізніше президент Володимир Зеленський повідомив, що загарбники замінували дамбу й агрегати Каховської ГЕС.

Довідка УНІАН. Каховська ГЕС знаходиться біля тимчасово окупованого росіянами міста Нова Каховка Херсонської області. Відстань від Нової Каховки до ГЕС - 5 км.

Ця гідроелектростанція - шоста (остання) ступінь в каскаді Дніпровських ГЕС. Каховську ГЕС створили, щоб забезпечити посушливі південні регіони України водою та електрикою.

Вас також можуть зацікавити новини: