Херсон живе в окупації / фото УНІАН

Російські окупанти виставили блокпости всередині Херсона, розташувавши їх не тільки на головних, але і на другорядних дорогах. Також 9 травня в місті вперше з'явилися піші патрулі Росгвардії.

Про це в ефірі "Радіо НВ" розповів житель окупованого міста Антон Коваленко.

За його словами, росгвардійці перевіряють на вулицях чоловіків, дивляться їхні документи й телефони, іноді навіть змушують роздягатися по пояс і шукають татуювання.

Відео дня

9 травня, за його словами, в місті були чутні вибухи, що, ймовірно, є "виставою для пропагандистів", оскільки незадовго до них на вулицях бачили машину з РСЗВ. Жителів Херсона, додає він, хвилює невизначеність щодо майбутнього.

"Бо чимало суперечливої інформації щодо звільнення Херсона. Можу сказати про моїх знайомих, яких висловлювання Арестовича в його розмові з паном Фейгіним, з грубою лайкою, яку я не хочу повторювати в ефірі, напевно, ви знаєте, це дуже...", - сказав він.

Він також розповів про шалену кадрову кризу - окупантам не вдасться знайти людей для запуску роботи різних міських служб.

"Я знаю, що виїхало чимало екс-працівників міськвиконкому. Виїхало чимало працівників облдержадміністрації, районних рад. Я сумніваюся, що вони зможуть з місцевих кадрів сформувати якісь податкові структури або які-небудь наглядові або контролюючі органи. Для них це просто неможливо", - констатував Антон Коваленко.

За словами херсонця, жителі міста дуже хочуть звільнення міста, але бояться "долі Миколаєва, Одеси, не дай Боже, Маріуполя". Під цими словами він має на увазі ворожі обстріли.

"Люди цього дуже бояться. Принаймні, мої знайомі багато говорять про те, що росіяни можуть відійти за Дніпро, підірвати мости. І з лівого берега Дніпра бити по місту", - пояснив чоловік.

Що стосується поведінки окупантів у місті, то інформацію про це херсонець називає суперечливою. Він розповів, що є дані про випадки відмови платити в магазинах, а також стрілянини по містянах.

"Тому я думаю, що ніяких ілюзій щодо хороших росіян у людей немає сьогодні. Принаймні, після Бучі, Ірпеня та інших випадків", - зазначив він.

Раніше влада регіону повідомила, що з окупованого Херсона виїхали близько 45% жителів, а з області - кожен п'ятий.