Після серії вибухів на російській військовій авіабазі "Саки" в анексованому росіянами Криму, у Міноборони РФ заявили, що сталося це через детонацію боєприпасів. А Міноборони України зазначили, що не можуть встановити причину загоряння та вкотре нагадали про правила пожежної безпеки й куріння у невстановлених місцях.

Проте вибухи на авіабазі, з якої ворожі літаки злітали, щоб бомбити Запорізьку, Миколаївську та Херсонську області, викликали серйозну паніку серед росіян. І хоча офіційно про евакуацію в Криму повідомлено не було, в Крим SOS вважають, що це спровокує активний їх виїзд з анексованого півострова. При цьому, найближчі до авіабази містечка вже закрили на в’їзд.

Чи змінить це настрої росіян? Перше - настрої будь-кого в Росії нічого не вирішують, вирішує одна людина. А друге – настрої зміняться, коли такі події стануть системою, коли прильоти будуть систематичними. Якщо ж це лишиться одиничною подією, то через деякий час відпочивальники з якогось Нижнього Тагілу знову будуть на наших українських пляжах.

Чому потрібна система? Якщо прильоти не будуть разовими, у населення й російських відпочивальників в Криму буде виникати стійке відчуття, що вони знаходяться під постійними масованими ударами. Буде відчуття, що знаходитись в Криму небезпечно. Що нерухомість, яка у них є на півострові - трофейна й тимчасова. Вона буде падати в ціні, різко знецінюватися. Також буде відбуватися зниження потоку людей з Росії, які приїжджають в Крим відпочивати або купувати нерухомість.

Якщо ж завдавати ударів ще, й не лише по аеродромах, а по інших військових об’єктах на території Криму, тоді у багатьох росіян з’явиться відчуття страху.

Ба більше, саме в такому разі, коли удари по кримському півострову будуть постійними й системними, у росіян виробиться рефлекс, що все це, що вони набули в Криму - тимчасове і його доведеться повертати.

Нагадаю, що це не перший удар по їхній свідомості. Перший справді психологічний удар було завдано, коли ми потопили їхній крейсер "Москва". Другий удар – оцей прильот по аеродрому. Але для того, щоб закріпити ефект, необхідно, щоб це відбувалося систематично. Щоб був третій, четвертий, п’ятий, двадцятий удари.

І з цим не варто затягувати. Рефлекс має бути випрацюваним.

Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства