ЗСУ навесні перехоплять ініціативу / фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушка

Окупанти посилили свою активність по всій передовій і тепер зазнають значних втрат.

Як розповів екс-співробітник СБУ Іван Ступак "24 Каналу", стійкість росіян у бою, ймовірно, буде обмежена на тривалий термін. Експерт спростував попередні заяви журналістів The Telegraph про можливий початок наземної наступальної кампанії РФ на Харківському напрямку, особливо в Харкові та Куп'янську.

За його словами, на Лимано-Куп'янському напрямку активізація ворога триває вже кілька місяців. Там розміщені загарбники, які ще зберігають свою боєздатність.

Відео дня

"Загроза є. Також є інформація, що саме на Лимано-Куп'янському напрямку розташовані російські військові з'єднання, які ще збережуть свою боєздатність. Теоретично їх можуть використати при спробі прориву. Але точно ніхто не знає, яка ситуація в тій танковій армії", — зазначив Ступак.

На його думку, наразі окупанти не мають серйозних проблем із логістикою і їхні комунікаційні лінії функціонують досить ефективно. Проте за останні півтора місяці в Херсонській області ЗСУ систематично руйнують постачання сил противника продовольством, медикаментами та боєприпасами. Це завдає значної шкоди, особливо за рахунок використання БПЛА.

Ступак наголосив, що саме тому проблеми РФ з втрами та постачанням можуть спричинити серйозні наслідки. В умовах активізації загарбників на різних ділянках фронту нестача ресурсів і матеріальної підтримки може суттєво впливати на боєздатність та ефективність операцій.

"Моє бачення, що березень — кінець березня — це та точка, до якої вони будуть здатні тиснути. Після цього ситуація, припускаю, перейде в руки України і буде наша відповідь", — наголосив екс-працівник СБУ.

Ступак нагадав, що в РФ 15-17 березня мають пройти президентські вибори. Можливо, після цього ситуація зміниться оскільки Володимиру Путіну не доведеться більше прагнути отримати додаткову підтримку громадян.

"Найімовірніше, росіяни оголосять мобілізацію у квітні. Ми не знаємо, чи буде вона часткова або повна. З моменту оголошення мобілізації до відправки підготовленого військового проходить 3 — 4 місяці. Тож, якщо у квітні оголосять мобілізацію, то орієнтовно липень — серпень можна побачити їхні війська", — припустив експерт.

Ступак додав, що схожа динаміка була помічена в 2023 році. Згідно з оцінками, грудень міг стати вирішальним або навіть завершальним місяцем у цій війні, оскільки ресурси російської армії були вичерпані, але вже у жовтні у РФ оголосили часткові мобілізації. Це дозволило ворогу направити значну кількість людей на фронт і скоригувати ситуацію на полі бою.

Війна в Україні - прогнози

Дещо раніше німецьке видання Welt заявило, що ЗСУ підуть у новий наступ коли отримають від Норвегії F-16. Ці операції будуть проводитись у Херсонській області з акцентом на Крим.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", бригадний генерал Олександр Тарнавський заявляв, що влітку 2023 року ЗСУ зробили ривок для подальших наступальних дій.

Як писав NYT, українські війська на більшій частині лінії фронту офіційно перебувають в оборонному режимі. Лише у південному районі Херсонської області вони все ще продовжують наступ.

Вас також можуть зацікавити новини: