Окупанти знищують Сєвєродонецьк / фото facebook.com/Сергій Гайдай

Ситуація під Сєвєродонецьком доволі напружена та складна. Росія намагається кинути на штурм міста дуже потужні сили, проте не дістає на цьому напрямку успіхів. Попри всі спроби ворога підійти до Сєвєродонецька, оточити його з двох боків та заблокувати транспортне сполучення, прогрес Росії у просуванні під Сєвєродонецьк є мінімальним. 

Фактично весь наступ по лінії Попасної та Сєвєродонецька вже зайняв у Росії кілька тижнів. Як бачимо, вони просунулись зовсім на невелику відстань через вмілу та правильну оборону з українського боку.

Сьогодні можна говорити про те, що українські оборонні сили завдають серйозних втрат російським військам - вони стримують цей масований наступ та відбивають атаку, незважаючи на те, що це дійсно не просто. Українські військові роблять все, аби давати відсіч та не допустити захоплення міста росіянами.

Відео дня

Проблема росіян в тому, що вони не ефективні в бою в міських умовах

Що ж стосується ризику захоплення Сєвєродонецька Росією, на жаль, він справді існує. Адже не можна виключати, що РФ може перекинути додаткові сили та атакувати місто.  

Та важливо підкреслити, що Росія не зможе окупувати Сєвєродонецьк. Вони можуть його тільки знищити, зруйнувати, покриваючи авіаударами чи вогнем артилерії. Проте, це не можна називати терміном "окупація". 

Проблема росіян в тому, що вони не ефективні в бою в міських умовах. Фактично вони бояться міських боїв, тому що в цьому випадку в українських сил є перевага. Через це росіяни не мають іншої тактики, окрім тактики "випаленої землі".

За такого сценарію найважливішим кроком було б уникнути оточення наших військ та зберегти життя наших героїв. Тоді вони з нових, укріплених позицій зможуть перейти до контратакувальних дій. Найголовніше -  зберегти наші підрозділи. 

Отримання зброї може змінити і хід подій та переломити ситуацію під Сєвєродонецьком на нашу користь

Задля того, щоб повною мірою стримувати противника на цьому напрямку, сьогодні надзвичайно потрібно насичувати наші сили артилерійським західним озброєнням, важкою броньованою технікою, безпілотниками різного роду (як безпосередньо розвідувальними, так і дронами-камікадзе, які б могли знищувати живу силу противника та артилерію). 

Отримання зброї може змінити і хід подій та переломити ситуацію під Сєвєродонецьком на нашу користь. Та треба розуміти, що на те, аби запрацював ленд-ліз, потрібен деякий проміжок часу. Якщо вже прогнозувати, то, мабуть, потрібно ще кілька тижнів, щоб ленд-ліз США  запрацював на повну і ми отримували зброю, таку необхідну нашим героям. Зокрема і реактивні системи залпового вогню MLRS М-270, HIMARS і так далі. Це вкрай необхідне озброєння, щоб ми могли переломити ситуацію на нашу користь. Тому захисники, які воюють зараз на Сєвєродонецькому напрямку, відіграють надзвичайно важливий  час, за який ця зброя почне надходити. 

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-політичних досліджень