В низці регіонів України оголошено повітряну тривогу / скріншот

Ввечері 27 березня 2023 року в низці областей України оголосили повітряну тривогу. Мешканців Київщини попередили про загрозу атаки дронами

"Київщина! Загроза атаки ворожих дронів! Перейдіть в укриття та інші безпечні місця. Зберігайте спокій та дотримуйтеся інформаційної тиші", – йдеться у повідомленні Київської обласної військової адміністрації.

Не ігнорувати тривогу закликав також голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Відео дня

Станом на 22:24 повітряну тривогу оголошено в Києві, Київській, Чернігівській, Сумській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. "Червоними" також залишаються Крим та Луганщина.

"Суспільне" повідомило про вибух в Дніпрі. Водночас голова Дніпровської обласної ради Дмитро Лукашук просить мешканців області не ігнорувати тривогу.

Оновлено: На Київщині працює ППО. Також повітряну тривогу оголосили на Херсонщині.

Оновлено 22:44: Повітряну тривогу оголосили на Житомирщині.

Тривога в Україні станом на 22:47 / скриншот

Оновлено 23:08: Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що у Київській та Дніпропетровській областях вже збили кілька дронів-камікадзе.

Водночас тривогу оголосили у Полтавській області.

Оновлено 23:16: На Херсонщині – відбій тривоги. Сирени лунають на Кіровоградщині.

Оновлено 23:27: Глава Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив роботу ППО. Він наголосив, що небезпека не минула.

Також оголошено тривогу в Рівненській області.

Оновлено 23:36: У Києві чути звуки вибухів.

Тим часом тривога поширилася на Донецьку та Волинську області. За кілька хвилин тривогу на Волині скасували.

Тривога в Україні станом на 23:39 / скріншот

Оновлено 23:47: У Києві знову лунають звуки вибухів.

Вибухи підтвердив мер столиці Віталій Кличко.

"Вибухи у столиці, попередньо – в Оболонському та Святошинському районах. Усі служби йдуть на місце. Подробиці – згодом", – написав він.

Командування Повітряних сил ЗСУ показало відео збиття одного з ворожих дронів під час вечірньої атаки.

Оновлено 00:02: Кличко повідомив, що у Святошинському районі Києва палає приміщення магазину. Інформацію щодо потерпілих уточнюють.

У КМВА зазначили, що у столиці працює ППО.

Оновлено о 00:22: Мер повідомив, що на місці пожежі після вибуху і загоряння будівлі в Святошинському районі працюють пожежно-рятувальні служби. За попередніми даними, постраждалих немає.

Оновлено о 00:40: У ряді областей почали оголошувати про відбої повітряної тривоги. Натомість "почервоніла" Харківська область. 

Наразі тривогу оголошено у лунає у Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Донецькій областях. У Криму та у Луганській області вона триває вже значний час.

Оновлено о 01:05: Кличко повідомив, що пожежа в Святошинському районі Києва локалізована, потерпілих не виявлено.

Оновлено о 01:10: Попередньо, в повітряному просторі навколо Києва було знищено всі ворожі цілі, у Святошинському районі Києва впали уламки безпілотника.Начальник КМВА Сергій Попко зауважив, що цього разу Росія знову запустила свої БПЛА "Shahed" в напрямку столиці. "За попередньою інформацією, силами нашої ППО в повітряному просторі навколо Києва було виявлено і знищено всі ворожі цілі. Зафіксовано падіння уламків БПЛА в Святошинському районі Києва, внаслідок чого виникло загоряння у нежитловому приміщенні на площі близько 200 м2", - зауважив він.

Оновлено о 01:15: Повітряна тривога лунає лише у Луганській області та у окупованому Криму. 

Атаки дронами по Україні

У понеділок, 27 березня, росіяни атакували дронами Нікополь та Марганецьку громаду Дніпропетровської області. Внаслідок удару постраждав чоловік.

За даними британської розвідки, РФ почала регулярно отримувати іранські дрони-камікадзе, які згодом використовує для атак по Україні. Лише з початку березня окупанти запустили по Україні щонайменше 71 дрон типу Shahed.