У США відбувся витік документів про війну в Україні / фото president.gov.ua

Витік секретних військових документів США про війну в Україні був реальним. 

Про це заявив нардеп, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко в ефірі "Еспресо". За його словами, важливо зрозуміти, наскільки інформаційний витік був глибоким та контрольованим.

"Виходячи з того, що я бачу і з мого спілкування з людьми, у тому числі зі спецслужб, то це є реальним витоком інформації. Питання - наскільки цей витік глибокий, також наскільки він був контрольований чи це заслуги російської розвідки. Витік був, російська розвідка дещо підкорегувала у цих документах і виклала їх, щоб спробувати зірвати наші плани. Знову ж таки питання – наскільки глибоко вони все знають, також як часто, чи це було одноразово, вони отримують цю інформацію, чи є дотепер у них доступ до неї", - пояснив він.

Відео дня

Як нагадав Костенко,  у США не заявляли, що це була дезінформація чи неправда, а лише проводять розслідування. Наразі потрібно дізнатись, чи має противник можливості й надалі здобувати таку інформацію.

"Ті, у кого цей витік відбувся, кажуть, що будуть розбиратися наскільки це серйозно. Я думаю, що це удар по авторитету США і НАТО, тому будуть розбиратися на державному рівні, також на рівні спецслужб. Стосовно впливу цього витоку на Україну, то якщо зараз дійсно вирахують, що та інформація мала правильні дані, то доведеться корегувати наші плани щодо проведення якихось дій, чи то будуть наступальні, чи оборонні, також міняти схеми поповнення нас боєприпасами", - підсумував нардеп.

Витік інформації з Пентагону

Нещодавно у соцмережах та російських Telegram-каналах почали поширювати фотознімки нібито секретних документів про контрнаступ ЗСУ.

Радник глави ОП Михайло Подоляк переконаний, якби РФ мала справжні документи щодо дій української армії, то не публікувала їх, а підготувала б пастку для ЗСУ.

Однак американські спецслужби цей скепсис не розділяють і почали перевірку інциденту. Вони впевнені, що інформацію добули саме у них, а не у когось із союзників.

Вас також можуть зацікавити новини: