У разі загострення ситуації у звязку з війною з РФ понад 50% українців не планує покидати дім, дізналися соціологи / ілюстрація REUTERS

Понад половина українців (53%) не планує змінювати своє розташування, навіть у разі загострення ситуації у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ.

Про це свідчать результати опитування Gradus Research на замовлення Київської школи економіки.

"Покидати свій дім у такий час - неправильно, неприйнятно, така думка вийшла на перше місце серед причин залишатися у місці постійного проживання, та у країні в цілому, її озвучили 38% респондентів. На другому - небажання покидати близьких людей (35%)", - йдеться в дослідженні.

Відео дня

При цьому зазначається, що 28% українців віком від 18 до 60 років змінили своє місце проживання через війну.

"Відсутність грошей для переїзду, вікові та фізичні обмеження, вже відчуття себе у безпеці та невпевненість у здатності адаптуватися на новому місці - все це йде позаду, з відривом щонайменше у 10%. Тільки 8% заявили, що хотіли б при ескалації переїхати, але не мають можливості. Все це - ознаки зрілого, сильного суспільства", - йдеться в дослідженні.

Найбільше українців, які виїхали, зупинилося у Польщі та Німеччині. І переважна більшість (76%) прагне повернутися в Україну за першої можливості.

Опитування проводилося у квітні 2022 року методом самозаповнення анкет у мобільному додатку. Отримано відповіді 500 чоловіків та жінок віком від 18 до 60 років, що проживають в містах з населенням 50 і більше тис. у всіх регіонах країни.

Нагадаємо, війська РФ рано вранці 24 лютого вдерлися в Україну.

Ворог спочатку бомбив військові об'єкти, а потім атакував і мирні міста, зокрема, Київ, Харків, Херсон, Чернігів, Львів, Одесу, Маріуполь та Миколаїв.

Наприкінці квітня стало відомо, що згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг" абсолютна більшість українців негативно ставляться до президента Росії Володимира Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: