Весь осінньо-зимовий період Росія тероризувала Україну нальотами дронів-камікадзе та ракетними ударами. Проте з початку 2023 року ми стали частіше спостерігати запуски ворожих БПЛА, а от використання ракетної зброї стало обмеженим. Зокрема Росія сьогодні змінює місця запуску іранських "Шахедів". Нещодавно їх почали запускати з Брянської області РФ, коли раніше  РФ запускала їх з Краснодарського краю, через Азовське море.

На мою думку, таким чином росіяни, дійсно, намагаються адаптуватися та "промацати" нашу ППО. Але річ у тім, що адаптація повинна відбуватись швидко. Тобто, коли ти "промацуєш" ППО, ти повинен якомога скоріше завдати ракетного удару. Росіяни ж роблять це надто повільно, як наслідок -неефективно. Зазвичай все закінчується тим, що після "промацування" вже немає корисної дії від тих нальотів. Адже система ППО змінює свої позиції, і ця "промацана" траєкторія вже через пів години не відповідатиме дійсності. 

Також сьогодні можна говорити про те, що російські окупанти, ймовірно, отримали третю партію дронів від Ірану. Однак ЗСУ продовжують отримувати сучасне ППО. Зокрема, нещодавно Україні передана німецька система Skynex. Такі системи якраз дуже ефективні проти таких об’єктів як "Шахед" 131 та 136.

Відео дня

Росіяни можуть накопичувати боєкомплект для завдання більш потужного і більш масованого удару 

Повертаючись до ракетних ударів, через зменшення запусків можна зробити висновок, що в Росії більше не можуть одразу компенсувати необхідний боєкомплект. Якщо подивитись на можливості РФ, на добу вони мають від двох до п’яти ракет. Отже, за два тижні росіяни можуть накопичити від 30 до 70 ракет. Втім, це означає, що станом, наприклад, на 24 лютого, у російських окупантів дійсно був повноцінний боєкомплект для завдання масованого ракетного удару по Україні. Чому ж цього удару не сталося? 

З одного боку, РФ справді не вистачає ракет для масованих ракетних ударів по території України, проте не можна сказати, що вони критично зменшують їх інтенсивність. Тобто, використовуючи невелику кількість ракет, у них зберігався постійний режим завдання ударів кожні півтора-два тижні. Тож не можна сказати про кардинальну зміну тактики, яка пов’язана зі зменшенням кількості ракет. Тому, на мою думку, варто розглядати дві причини зміни тактики.

По-перше, росіяни можуть накопичувати боєкомплект для завдання більш потужного та більш масованого удару по території України. Можливо, вони хочуть накопичити понад 100 одиниць ракет. Втім, тут варто зазначити, що навіть якщо за місяць в них буде 200 ракет, вони все одно будуть обмежені кількістю носіїв. 24 лютого 2022 року ворог за добу випустив понад 160 ракет для удару по території України. Як на мене, це був максимум. Тож наразі у Росії існує максимальна можливість зібрати до 150-ти одиниць, не більше.

По-друге, накопичення ракет може відбуватись з метою їх використання в іншому проекті. Наприклад, РФ може мати на меті обстріл Молдови. 

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"