Окупанти втратили з-400 у Криму / фото Радіо Свобода

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко припустив, що по російському комплексу С-400 у тимчасово окупованому Криму на мисі Тархан Кут ЗСУ вдарили крилатою ракетою а Storm Shadow або Scalp EG.

"Ці ракети дуже складні цілі для перехоплення російських ППО, не дивлячись навіть на те, що вони дозвукові. Причиною тому, як те, що у цих ракет основна фаза польоту це наднизька висота - 30 м від землі, так і те, що ці ракети самі по собі комплекси РЕБ, здатні як ставити перешкоди, так і протидіяти їм", - пояснив експерт.

Він зазначив, що також з'являлася інформація про те, що удар міг бути завданий ракетою Р-360 ПКРК "Нептун".

Відео дня

"Не виключено, оскільки ракети Р-360 створювалися на базі Х-35 і мають можливість наносити удари, як по надводних, так і по сухопутних цілях. Але є нюанс", - висловився аналітик.

Він зазначив, що Р-360 на фінальній ділянці польоту знаходиться на наднизькій висоті від 3 до 10 м, що робить її максимально невразливими для засобів ППО. "Але місце де знаходився С-400 це мис Тархан Кут, а там перепад висот від 6 м над рівнем моря до 60 м. І, якщо Storm Shadow або Scalp EG, здатні безпомилково огинати рельєф, то наскільки ця функція ефективна у Р-360 - питання", - висловив думку Коваленко.

Експерт навів слова секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що С-400 знищила "нова" українська ракета. "Але про розробки чогось подібного, що могло спалити С-400 так, як вона була спалена, не повідомлялося", - зазначив Коваленко.

Тобто, не Storm Shadow або Scalp EG, але і не Р-360. Або ... "Не виключено, що ми можемо і справді говорити про подальший розвиток ракети Р-360, але з урахуванням тепер вже доступних нам технологій. Все найкраще в Р-360 могло бути покращено за рахунок тих же Storm Shadow або Scalp EG", - зазначив він.

У своєму аналізі Коваленко зазначив, що вважає Р-360 це універсальний засіб ураження, який можна використовувати на сухопутному, морському та авіаційному носії. 

"Р-360 знищила крейсер, який, по ідеї, повинен був захищати від таких ракет. Причому, згідно з деякою інформацією, не тільки ракетний крейсер "Москва" був ліквідований ракетою Р-360. А тому, я не стверджую, а лише припускаю, але з високою часткою ймовірності, що мова може йти про одну з нових версій Р-360", - припустив експерт. 

Знищення С-400 в Криму

23 серпня на мисі Тархан Кут ракетним ударом була знищена російська зенітно-ракетна система великого і середнього радіусу дії С-400 "Тріумф". В результаті вибуху повністю знищений сам комплекс, зенітні ракети і особовий склад.

Як пояснив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, знищення "Тріумфу" матиме системні наслідки для розвитку подій у Криму.

А сьогодні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що ЗСУ знищили російську пускову установку зенітно-ракетної системи С-400 "Тріумф" у Криму за допомогою нової сучасної української ракети.

Вас також можуть зацікавити новини: