На Донбасі ситуація складна, бої продовжуються / фото Ivan Kulekha

Контрнаступ Сил оборони України на основних напрямках фронту, у тому числі на Сватівському, сповільнився, бо для просування у прискореному темпі ЗСУ потрібна велика кількість боєприпасів для артилерійських систем.

Як заявив в ефірі Апостроф TV військовий експерт, полковник ЗСУ Владислав Селезньов, одним із факторів, які впливають на просування української армії, є російські "чмобікі", через які розташування окупантів є більш щільними.

"Тому ЗСУ діють за ситуацією", - зазначив він, пояснивши, що там, де можна провести наступ - проводяться відповідні дії, а де немає сенсу ризикувати особовим складом - українські війська зміцнюють позиції.

Відео дня

Російські окупанти повідомляють, що вони нібито просуваються до Білогорівки на Луганщині, але варто вкрай обережно сприймати все, про що говорить російське командування, наголосив Селезньов.

"Дезінформація - це елемент російської тактики. Їм потрібно постійно показувати якийсь "результат" цілей вторгнення та "звільнення" територій так званих "ЛДНР", - підкреслив офіцер.

Він зазначив, що ситуація складна, бої продовжуються, але росіяни так і не досягнули своїх цілей.

"У тому числі на території Луганської області, де низка населених пунктів контролюють ЗСУ ", - говорить Селезньов.

Також він зауважив, що останніми днями окупанти активізувалися у напрямку Запоріжжя, біля Вугледара. Їм потрібно забезпечити логістику залізницею на тлі проблем з "Кримським мостом" і в цьому сенсі ворог поводиться підло і хитро, не варто думати, що росіяни проявлятимуть активність заради самої активності.

"У їхніх діях проглядається конкретний розрахунок - покращити залізничну логістику на "сухопутному коридорі" між ОРДЛО та окупованим Кримом", - розповів військовий.

Крім того, за словами Селезньова вкрай сумнівно, що російська армія збирається з власної волі так залишити Херсон.

"Занадто багато їх залишається ще на правому березі Дніпра, вони там займаються грабунком і перевозять награбоване на лівий берег. Але військову техніку та людей вони не вивозять, що означає, що вони готові триматися за позиції та вести оборону", - резюмував Селезньов.

Війна в Україні: контрнаступ ЗСУ

Донбас залишається найгарячішою точкою бойових дій з рашистами. Як повідомив 8 листопада очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай українські воїни стрімко, але обережно просуваються на Сватівському напрямку Луганської області. Російські солдати масово гинуть, їхні тіла ніхто не евакуйовує. 

А от Херсонська область є однією з парадоксальних локацій на фронті. Зафіксовано ознаки того, що росіяни готуються до відступу, а з іншого боку на передових позиціях залишається та сама кількість особового складу, що свідчить про те, що без бою росіяни не здаватимуться.

Керівник Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк сказала, що для того, щоб втримати Херсон, окупанти створюють нові рубежі оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: