У РФ є багато С-400, але не вистачає іншого озброєння для захисту неба, зазначив експерт​ / фото Reuters

РФ має серйозні проблеми з протиповітряною обороною - у країни є велика кількість зенітно-ракетних комплексів С-400 та С-300, але їй не вистачає озброєння середнього та малого радіуса дії.

Через це для безпілотників повітряний простір РФ - "як прохідний двір", розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в інтерв'ю УНІАН.

"Переважно, в них (у росіян - Ред.) зараз велика кількість комплексів великого радіуса дії - С-300 та С-400. Вони закрили, умовно, якусь частину. Однак, окрім цих комплексів, повинні бути інші - малого та середнього радіуса дії, які виконують інші функції. А їх не вистачає", - зазначив експерт.

Відео дня

Оглядач додав, що супротивник за час повномасштабної війни проти України втратив понад третину комплексів малого та середнього радіуса дії, в першу чергу, ЗРК "Панцир С1" та ЗРК "Тор М-2", які зміг виробити за 30 років.

"Окрім того, що вони їх втратили, вони повинні їх в зоні бойових дій чимось замінювати. Отже, в зоні бойових дій перебуває кількість, яка забезпечує оборону повітряного простору, однак це не забезпечує протиповітряну оборону у самій Росії достатньо ефективно. І тому багато білих плям, прогалин в їхньому ППО", - зазначив Коваленко.

Оглядач підкреслив, що втрати засобів протиповітряної оборони Росія може покрити, зокрема, шляхом зняття з консервації застарілих радянських зразків озброєння. "Просто взяти, розконсервувати, і, якщо є якісь проблеми, то часу піде до пів року. А якщо ми говоримо про модернізацію, то це може тривати рік і більше. Тому для Росії це є великою проблемою", - пояснив експерт.

Варто зазначити, що станом на 30 серпня 2023 року, за відомостями Генштабу Збройних сил України, РФ вже втратила під час війни з нашою державою 500 засобів ППО.

Війна в Україні - новини сьогодні варто знати

Після того, як РФ здійснила повномасштабне вторгнення на українську землю рано вранці 24 лютого минулого року, на російській території вже не раз лунали вибухи на важливих об'єктах.

Росіяни вже багато разів жалілися на атаку дронами. Зокрема, повідомлялося, що у ніч на 30 серпня безпілотники атакували низку регіонів Росії. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України підтвердили, що унаслідок нічної атаки у Пскові на аеродромі ліквідовано чотири транспортні літаки Іл-76.

Вас також можуть зацікавити новини: