ЗСУ потребують якнайшвидшого оновлення озброєння

Україна зараз опинилась у ситуації, коли переходити на озброєння країн НАТО необхідно за мінімально можливий термін. В Офісі президента вже озвучили потребу в артилерії, танках, бронемашинах та іншому озброєнні.

Мова йде про 1000 гаубиць калібру 155 мм, 300 РСЗВ, 500 танків, 2000 одиниць бронетехніки та 1000 дронів. Саме такі цифри озвучив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Артилерія

Як і місяць тому головне завдання - перехід на артилерійські системи натівського зразка у калібрі 155 мм. Якщо раніше можливо було вести мову про дальність, точність та інші високі характеристики цих систем, то тепер все значно простіше - до 152-мм радянських гармат вже обмаль боєприпасів не тільки в Україні, але і в ЄС.

Відео дня

Все це зумовлює перевагу ворога у кількості артилерійського вогню у порядки. На одну нашу гармату припадає 10-15 російських. Саме про таке співвідношення повідомив заступник глави військової розвідки України Вадим Скібіцький.

false

"Ми майже використали всі наші (артилерійські - ред.) боєприпаси і зараз використовуємо стандартні снаряди НАТО 155 калібру", - сказав він.

А якщо Україна отримає 1000 гаубиць калібру 155 мм, то це виведе її на перші місця за кількістю таких систем у світі. Бо навіть США мають на озброєнні близько 2000 самохідних та причіпних систем у калібрі 155-мм. Для розуміння у Франції - трохи більше 108 одиниць САУ - 32 одиниці застарілих AU-F-1 та 76 колісних CAESAR. У Німеччині - 121 САУ PzH 2000. А британська армія володіє 89 одиницями AS90.  

Але для розуміння, в  армії РФ станом на 2021 рік у строю було 2433 одиниць великокаліберної артилерії.

Аналогічна ситуація із реактивними системами залпового вогню. Бо 300 одиниць таких систем, як HIMARS та M270 - це надзвичайно велика кількість. У США їх загалом 640 одиниць у строю. А у провідних європейських країнах Альянсу їх не більше кількох десятків на все військо.

false

Водночас наводити дані щодо 3547 одиниць всіх РСЗВ у армії РФ не зовсім коректно, через різне призначення HIMARS та M270 у порівнянні із "Градами", які становлять валову частину цієї кількості.      

Танки і бронетехніка

Озвучена потреба у 500 танків для європейських країн-членів Альянсу може викликати питання де їх взяти. В армії Великої Британії, Німеччини та Франції приблизно по 200 танків у кожній. Лише у США у строю зараз 2509 одиниць танків Abrams. Але і це менше ніж було у РФ на початок вторгнення в Україну - 3300 танків Т-72, Т-80 та Т-90 всіх модифікацій.

false

Щодо потреби 2 тисячі одиниць бронетехніки то вона не конкретизована і включає бойові машини піхоти, бронетранспортери та бронеавтомобілі. Але для розуміння порядку цифр в армії Франції близько 5 тисяч одиниць бронетехніки. У Бундесвері та у британській армії - менше 2 тисяч у кожній. У США звісно мова йде далеко за 22 тисячі, як і у РФ де приблизно аналогічна кількість всіх одиниць легкої бронетехніки.

Авіація

Подоляк взагалі не озвучив потреби в авіації. Замість цього лише цифра у 1000 дронів. Але ця категорія настільки велика, що вміщує все від легких квадрокоптерів та дронів-камікадзе до важких ударних БПЛА.

Водночас, для розуміння, авіапарк таких країн, як Франція, Німеччина та Великобританія складається з 140-200 винищувачів четвертого покоління. У США, звісно, астрономічна кількість літаків - понад 2000 бойових ударних машин. Також слід зазначити, що у РФ 760 ударних бойових літаків, з яких близько 400 - багатофункціональні та винищувачі.

false

Тобто Україна для отримання шансів переломити ситуацію у небі має отримати ще десь 200 винищувачів. А також активно підіймати питання щодо зенітних ракетних комплексів, бо з кожним запуском ракет з радянських засобів протиповітряної оборони їх більше не стає.       

Таким чином, озвучена у Офісі президента України кількість озброєння поки виглядає, як об’єднанні сили таких країн, як Велика Британія та Франція, щоправда, без флотів та ядерного озброєння.

Вас також можуть зацікавити: