Під час Генеральної Асамблеї ООН президент США Джозеф Байден зробив низку важливих заяв у відповідь на погрозу президента РФ Володимира Путіна про можливе застосування ядерної зброї. 

Абсолютно прямолінійне звинувачення в бік Росії прозвучало в його промові в перші ж хвилини. І, в першу чергу, це свідчить про те, що риторика США стає все менш стриманою. 

Напередодні Генасамблеї ООН американський президент заявив в одному з інтерв'ю, що Штати не будуть наперед оголошувати конкретні кроки у разі використання Росією ядерної зброї. Він чітко озвучив, що ці плани не будуть розголошуватися і лаконічно підкреслив: "Я б не рекомендував Путіну це робити". 

Відео дня

З тону Байдена випливає, що США готові не тільки реагувати на ядерний удар, США хочуть запобігти йому.

Якщо з боку Путіна будуть сигнали про підготовку до такого кроку, враховуючи нинішній тон діалогу, можна припустити, що США спробують запобігти можливим ядерним ударам шляхом непублічного діалогу.

З Тону Байдена випливає, що США готові не тільки реагувати на ядерний удар, США хочуть запобігти йому

Але не думаю, що у західної розвідки буде фізична можливість, наприклад, ліквідувати "бункерного". Якщо він дійсно десь ховається, це може бути просто неможливо. 

Ще один момент - говорячи про ядерну безпеку, Байден вказав, що США готові вдатися до критичних заходів контролю за ядерною зброєю.  

Я думаю, що це був посил Росії щодо планів Білого дому продовжити переговорів за новим договором про стратегічну стабільність (мова йде про новий договір, який має замінити договір "Про стратегічну стабільність" РНБ III). Путін і Байден вже пролонгували чинний договір у 2021-му році, але в 2026-му його дія закінчиться, а функція його продовження більше не передбачена.

...можна припустити, що США спробують запобігти можливим ядерним ударам шляхом непублічного діалогу

Тут потрібно розуміти, що США частково діють на випередження. Якщо робота над новим документом буде розпочата зараз, договір буде напрацьований ще при цій адміністрації, тобто до виборів президента США-2024. Тому американці вже кілька разів заявляли про необхідність підготовки нового документа про ядерні озброєння. Тобто, вони кажуть Росії: "Ми готові говорити про це". 

Не виключено, що саме з цієї причини американці поки і не визнали Росію державою-спонсором тероризму. Але, як вже підкреслювали у Вашингтоні, РФ не відреагувала на пропозицію почати ці переговори. Саме в цьому зараз основна проблема.

Владислав Фарапонов, політолог-американіст