Дрони не повинні атакувати Росію, вважають експерти / фото UkrSpecSystems

Наростаюча інтенсивність ударів дронами по російських тилових містах може підвищити популярність Володимира Путіна і спровокувати Росію на удари у відповідь. Таку думку виданню The Independent висловила науковий співробітник аналітичного центру Stimson Center (США) Келлі Гріко.

"Є різниця між дешевшими безпілотниками, які використовуються на полі бою, і безпілотниками великої дальності, які ми починаємо спостерігати, націленими на Москву", — сказала Гріко.

За її словами, Україна була "надзвичайно" ефективною у використанні дешевших комерційних дронів для розвідки та спостереження на полі бою.

Відео дня

"Це тип безпілотника, який втрачається тисячами. Вони дешеві, служать недовго, але їх легко замінити. Україна дуже розумно використовувала їх для отримання розвідданих", — зазначила Гріко.

Але пані Гріко попередила про потенційні проблеми від застосування значно дорожчих дронів, здатних вражати цілі глибоко в російському тилу. 

"Це нерозумне використання Україною можливостей нанесення дальнього удару. Це явно спроба завдати психологічної шкоди, але я не думаю, що це спрацює ефективно. Сподіватися таким чином зламати внутрішню політичну підтримку військових зусиль Росії ризиковано. Це має тенденцію згуртувати народну підтримку навколо уряду та посилити ненависть до зовнішнього ворога", – каже вона.

За словами пані Гріко, через удари дронів по Москві для України існує реальна небезпека розв'язати протистояння за принципом "око за око". "Було б дуже важко зламати такий шаблон", – зазначила вона.

При цьому експертка так і не пояснила, чим саме Росія може відповісти на дронові удари по Москві, якщо вона й так вже застосувала проти України всі наявні в неї види зброї окрім ядерної. Також за цією логікою геть не зрозуміло, чому Росія постійно атакувала Україну усіма наявними засобами ще до того, як почалися удари дронів по Москві.

Удари дронів по Москві

Вперше безпілотні літальні апарати успішно атакували Москву 3 травня поточного року. Тоді два безпілотники вибухнули біля однієї з будівель кремлівського комплексу. Істотної матеріальної шкоди удар не завдав, спричинивши радше іміджеву шкоду путінському режиму.

Після цього Москву регулярно атакували дрони, але більшість з них були збиті або впали самостійно, не досягши певної цілі. Однак без успіхів не обійшлося. Особливого резонансу дістали удари по хмарочосах комплексу "Москва-Сіті".

Втім варто нагадати, що Росія завдавала ракетних і дроновихі ударів по території України задовго до цього – фактично з перших годин повномасштабного вторгнення. А 10 жовтня минулого року ці удари стали особливо масовими і прицільно спрямованими саме на цивільну інфраструктуру. 

Вас також можуть зацікавити новини: