У Швейцарії стартує другий етап великого конкурсу з відбору нового основного винищувача.

Відео дня

З п'яти фірм-конкурентів готуються вибрати одну, яка отримає контракт у рамках швейцарської програми «Air 2030» - проекту вартістю 8,2 млрд. дол. США. Про це пише "Військовий огляд".

П'ять зразків були відібрані заздалегідь. Швейцарія вже проводила випробувальні польоти літаків конкуруючих фірм, однак випробування проходили на їх території. Тепер прийшов час провести перевірочні польоти в самій Швейцарії.

За контракт б'ються Eurofighter Typhoon, «Боїнг» F-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Lockheed Martin F-35A і Saab Gripen E. Кожен з цих літаків має свої переваги і недоліки. І кінцевий результат все одно непередбачуваний, тому що остаточне схвалення проекту буде зроблено в традиційному швейцарському стилі – на референдумі.

Так що переможцю конкурсу, щоб отримати 6 мільярдів доларів із загального бюджету Air 2030, потрібно буде пройти ще й суспільне схвалення: а швейцарський народ може сказати "ні", як вже бувало раніше з цілого ряду військових питань. Так, у 2014 році, швейцарці сказали «ні» купівлі винищувачів Saab JAS 39 Gripen.

Читайте такожНідерландський винищувач F-16 підбив сам собі

Всі літаки-кандидати повинні виконати вісім тестових польотів, у тому числі один нічний. Профілі місій будуть однакові для всіх.

Lockheed Martin планує відправити на швейцарські випробування чотири своїх малопомітних винищувачі п'ятого покоління до початку червня.

За словами представників компанії, літаки Lockheed Martin стартують з авіабази Хілл, що в штаті Юта, після чого зроблять зупинки на східному узбережжі США і авіабазі Рамштайн, Німеччина.

Компанії будуть виходити на випробувальні польоти в алфавітному порядку. Першим покаже свою продукцію німецько-британський альянс Airbus. Компанія на цьому тижні починає показувати одномісний і двомісний варіанти свого Eurofighter Typhoon. За словами прес-секретаря, літаки британські, тому що вони мають нову конфігурацію.

Потім, в кінці квітня, Боїнг представить свій F-18 Super Hornet. Цей літак, поряд з Eurofighter, також готується до німецького конкурсу на заміну винищувачу Tornado.

В середині травня Dassault продемонструє свій багатофункціональний винищувач Rafale, для якого уряд Франції готує програму модернізації вартістю кілька мільярдів доларів, спрямовану на оновлення сенсорів і систем озброєння.

Потім, після випробувань F-35, в кінці червня, серію випробувальних польотів здійснить Saab Gripen E.

Згідно з "нейтральною" швейцарською доктриною, країна потребує парку з 30 або 40 літаків для перехоплення повітряних цілей. Чиновники хочуть, щоб під час криз у будь-який час в повітрі одномоментно могло бути мінімум чотири літаки.