Патрульний катер типу Island / фото wikipedia.org

Військово-морські сили України днями провели огляд наявних у США на зберіганні катерів, вибравши ще чотири катери типу Island, які повинні будуть поповнити склад флоту.

Про це повідомляє «Інформаційний опір».

Читайте такожЗСУ прийняли на озброєння радіогідроакустичну систему «Ятрань»

Відео дня

На даний момент відправлення в Україну чекають два катери типу Island, які отримали назви «Слов'янськ» і «Старобільськ», однак представники ВМСУ задумалися про збільшення їх кількості до шести одиниць. Таким чином, Україна стане першою країною, в складі ВМС якої буде знаходитися дивізіон Island. Базуватися ці кораблі будуть в Одесі, де зараз фактично знаходиться головна база ВМС України.

Варто нагадати, що катери типу Island мають повну водотоннажність 165 тонн, розвивають швидкість до 30 вузлів, дальність їх плавання перевищує 5,3 тисячі кілометрів, а автономність становить 5 діб.

Будучи у складі берегової охорони США катери комплектувалися 25-мм автоматичною артилерійською установкою Mk 38 Bushmaster і двома 12,7-мм кулеметами М2НВ. При вступі на службу в ВМСУ ці катери можуть значно урізноманітнити своє озброєння, з урахуванням тих викликів, які зараз є в Чорному морі.

Зокрема, на катері може бути встановлено бойовий модуль «Катран-М» (БМ-5М01), аналогічний тому, що розміщується на МБАК «Гюрза-М». Також не виключено розміщення на катерах ПУ ПКРК «Нептун», що перекваліфікує Island тип малих ракетних катерів і дозволить створити на їх базі повноцінний ударний дивізіон, здатний розправитися з будь-яким надводним кораблем в Чорному морі.

Як повідомляв УНІАН, катери типу Island знаходяться на завершальній стадії випробувань.