Ілюстрація / REUTERS

Агентство протиракетної оборони (MDA) США уклало з трьома американськими компаніями — Lockheed Martin, Boeing і Raytheon — контракти на розробку проектів систем захисту від гіперзвукової зброї.

Угоди з розробниками були укладені в кінці серпня поточного року в рамках тендеру на створення нової системи захисту. Раніше американські компанії представили концептуальні проекти перспективних систем захисту. Про це пише видання N+1.

Тендер на розробку комплексів, які були б здатні перехоплювати гіперзвукові аеробалістичні і аеродинамічні цілі, був оголошений американським Агентством перспективних оборонних розробок (DARPA) спільно з MDA в листопаді минулого року. Подробиці про вимоги, пред'явлені американськими військовими до перспективних систем захисту від гіперзвукових боєприпасів, засекречені і в описі тендеру відкрито не публікувалися, але ці відомості надавалися компаніям, які подали заявки на участь у конкурсі.

Відео дня

Читайте такожУ Пентагоні назвали терміни розробки гіперзвукової зброї

Американська компанія Lockheed Martin отримала контракт на розробку попереднього проекту системи під кодовою назвою Valkyrie. У свою чергу компанія Raytheon займеться опрацюванням системи під назвою SM3-HAWK, а Boeing — системи HYVINT. Вартість кожного з контрактів склала близько 4,4 мільйона доларів. Всі роботи в рамках угод повинні бути завершені до 2 травня 2020 року. Подробиці про нові розробки не розкриваються.

У грудні минулого року заступник міністра оборони з досліджень та розробки Майкл Гріффін оголосив, що перспективні системи захисту від гіперзвукової зброї потребують більш повного і точного радіолокаційного покриття, систем спостереження космічного базування і вдосконалених перехоплювачів. Для створення системи захисту від гіперзвукового озброєння доведеться вирішити кілька проблем, однією з яких є відсутність у США радіолокаційних станцій далекого огляду, здатних контролювати простір на відстані кількох тисяч кілометрів.

До складу перспективної системи захисту від гіперзвукового зброї потрібно включити нові супутники, здатні виявляти летючі в атмосфері гіперзвукові об'єкти. За словами Гріффіна, у даний час США такими системами виявлення не володіють, а існуючі супутники виявити і супроводити гіперзвукову ціль зазвичай не можуть. Нарешті, новій системі будуть потрібні перехоплювачі, які зможуть вражати гіперзвукові цілі на великій дальності на їх крейсерській маломаневреній ділянці польоту.