У США штучний інтелект вчать повітряному бою / Скріншот з відео - DARPAtv

Агентство перспективних оборонних розробок Міноборони США (DARPA) в листопаді 2019 року провело перший етап випробувань нейромережевих алгоритмів віртуальним повітряним боєм AlphaDogfight Trials.

Читайте такожЕксперти закликають заборонити розробка зброї, що контролюється штучним інтелектом

Відео про ці випробування опубліковано на каналі агентства в YouTube. Як повідомляє N+1, у віртуальному бою змагалися алгоритми, розроблені вісьмома компаніями: Aurora Flight Sciences, EpiSCI, Heron Systems, Lockheed Martin, Perspecta Labs, physicsAI, SoarTech, а також з Дослідницьким інститутом технологій Джорджії.

Випробування AlphaDogfight Trials проводяться в рамках підготовки до відкриття тендеру ACE (Air Combat Evolution, розвиток повітряного бою) на розробку штучного інтелекту, який в майбутньому зможе брати управління бойовим літаком на себе і вести маневрений близький повітряний бій.

Система має бути здатною до навчання — вона буде вчитися повітряному бою аналогічно людям. Кінцевою метою програми ACE є створення штучного інтелекту для бойових безпілотників, включаючи безпілотних ведених, які будуть прикривати пілотовані винищувачі.

Військові розраховують, що машина зможе вести повітряний бій швидше і ефективніше за людину, знижуючи навантаження на льотчика і надаючи йому час для прийняття тактичних рішень в рамках більш масштабного бойового завдання.

Перший етап випробувань проводився в Лабораторії прикладної фізики Університету Джонса Хопкінса. На ньому нейромережеві алгоритми, створені вісьмома учасниками, вели повітряний бій з системою штучного інтелекту Red (так у американських військових прийнято називати умовного противника на навчаннях), створеної фахівцями DARPA. Бої між алгоритмами велися сам на сам на відносно невисокому рівні складності.

Інші подробиці проведених випробувань не розкриваються.

Раніше військово-повітряні сили (ВПС) США оголосили, що запускають програму Skyborg, яка покликана визначити, чи можуть безпілотники з штучним інтелектом (ШІ) допомагати пілотам краще виконувати бойові завдання.