ATACMS для України: експерт пояснив, де ця зброя буде найбільш ефективною / скриншот

Далекобійні ракети ATACMS, які Україна очікує отримати від Сполучених Штатів Америки, можуть використовуватись, в першу чергу, по тиловій зоні материкової частини півдня країни. Таку думку під час телемарафону озвучив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. 

Він нагадав, що Україна вже має далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP-EG, а також поки маловідому ракети власного виробництва, але вони мають функціонал, що відрізняється від ATACMS.

"У нас вже є далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP-EG, а також власного виробництва, яка досить ефективно знищує С-400 і не тільки. Річ у тім, що Storm Shadow/SCALP-EG і ця маловідома ракета вітчизняного виробництва мають різний функціонал, відмінний від ATACMS. ATACMS – це балістична, надзвукова, а Storm Shadow/SCALP-EG – це крилаті дозвукові. У них різні фази польоту, різні функції використання", – зазначив експерт.

Відео дня

Зважаючи на особливості цих ракет, він припустив, що ATACMS були б найбільш ефективними на півдні України.

"І тому я вважаю, що ATACMS можуть використовуватись, в першу чергу, по тиловій зоні материкової частини півдня Україні – тобто це лівобережна Херсонщина, це Запорізька область, а також в Луганській області та Донецькій. От саме по цим територіям, по плацдармам буде їх функціонал найбільш ефективний", – сказав Коваленко.

Якщо ж говорити про тимчасово окупований півострів Крим, то, за його словами, по ньому можна більш зосередити нанесення ударів за рахунок Storm Shadow/SCALP-EG, а також таємничої ракети українського виробництва. 

ATACMS для України – останні новини 

Напередодні американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден пообіцяв президенту Володимиру Зеленському надати Україні невелику партію далекобійних ракет ATACMS. 

The Washington Post також повідомила, що адміністрація президента США Джо Байдена близька до рішення про постачання Україні версії ракет великої дальності ATACMS, оснащену касетними бомбами, а не однією боєголовкою.

У матеріалі зазначалось, що міжвідомчі дискусії щодо того, чи постачати Україні ці ракети, перейшли на інший чиновницький рівень. Усі обговорення завершаться рішенням президента США Джо Байдена.

Вас також можуть зацікавити новини: