Коваленко: Україна може отримати Міг-29, якщо це буде умовою покупки Сербією Rafale / фото УНІАН, Олександр Синиця

У Сербії несподівано заговорили про відмову від винищувачів МіГ-29, отриманих від Росії, і планах придбати Французькі Rafale. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів, як літаки РФ опинилися в Сербії і чому Україна може отримати оплачені ворогом винищувачі. 

Як зазначив Коваленко в Telegram, Сербія отримала від Росії 6 винищувачів МіГ-29 у 2017 році. У 2019 Сербія отримала ще 4 Міг-29, але цього разу – від Білорусі. Обидві ці поставки були оплачені за рахунок сторони, що передавала літаки, тобто Сербія не заплатила нічого.

"Більш того, Росія оплатила для сербських пілотів повний курс навчання, вартість якого обійшлася російському бюджету в більш ніж $2 млн. І все це робилося, зрозуміло, не через глибокі братські почуття, а в спробі ще тугіше затягнути повідець на шиї Олександра Вучича. Поставки запчастин і комплектуючих для проведення регулярного ТО і планових ремонтних робіт в Сербію так само здійснювалися регулярно. Про це можна судити по тому, що в травні 2022 вперше були зафіксовані на озброєнні сербських МіГ-29 ракети Р-77, Х-29 і бомби КАБ-500кр", – розповів експерт.

Відео дня

При цьому, за словами Коваленка, з 2022 року поставки призупинилися і міцності сербських МіГ-29 вистачило не на довго.

"Рік як поставок до Сербії запчастин не здійснюється, і Белград вже готовий розглянути варіанти їх заміни. Цікаво, хто з операторів російської авіації буде наступним?", – продовжив він.  

Крім того, експерт вказав на вельми іронічний момент в цій історії.

"Найцікавіше буде якщо Сербія зможе закупити Rafale тільки за умови передачі своїх МіГ-29 Україні, навіть нехай через треті руки. Тобто Росія за свій рахунок сама ж передасть МіГ-29 ПС ЗСУ. Це буде зовсім інший, новітній рівень для російського ленд-лізу!" – резюмував Коваленко. 

Літаки для України

20 лютого Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що питання надання Україні сучасних літаків західного виробництва вже вирішено. Зараз стоїть питання вибору, яка саме платформа буде – основна, базова.

Крім того, Італія може поставити Україні п'ять бойових літаків Tornado і Amx, однак не хоче робити це першою.

Вас також можуть зацікавити новини: