Жданов пояснив, чи важко перепідготувати пілотів на західні літаки / фото facebook.com/kpszsu

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що хоча основні навички пілотування зберігаються завжди, для пересадки пілотів з радянських на західні літаки їх потрібно кардинально перевчати.

"Різниця тільки в технічному оснащенні літаків. Літак може мати штурвал, а може мати джойстик для управління. Зараз на заході в основному поширене управління джойстиком", – зазначив Жданов під час ефіру на YouTube.

За його словами, пересідати на західні зразки складніше, проте літати на них після належної підготовки може бути простіше.

Відео дня

"Пересідати з радянського на західний, думаю, що має бути складніше, з одного боку. Але з іншого боку, при проходженні відповідної підготовки, літати на західних літаках повинно бути набагато простіше, тому що там більш інформативна система пілотування цього управління цього літака. Навчатися складно, а управляти – легше. У цьому плані західна авіація пішла вперед від радянської. Я не кажу про російську, тому що вони там щось модернізували, щось випускали, ось у них Су-35 був випущений. Так, це радянська розробка, але вони його допрацьовували", – наголосив Жданов.

Літаки для України: навчання пілотів

24 лютого 2023 року, в річницю російського вторгнення в Україну президент Володимир Зеленський заявив, що з трьома європейськими країнами ведуть переговори щодо надання нашій державі літаків і проведення підготовки українських пілотів.

Вже на початку березня стало відомо, що до Сполучених Штатів для проходження тестування на військовій базі прибули двоє пілотів. Українських льотчиків перевіряють на готовність приступити до навчання з управління винищувачами F-16.

Пізніше спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат додав, що американські фахівці не тільки оцінюють навички українських пілотів, а й з'ясовують, скільки часу може зайняти їх можливе навчання на західних літаках.

Вас також можуть зацікавити новини: