Ракетна система M270 / фото US Army

Україна отримала зброю, яка перевершує HIMARS за низкою важливих показників. Вона більш потужна й далекобійна. Йдеться про РСЗВ M270.

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, це - найпотужніша система залпового вогню у світі. Стоїть на озброєнні США і ще як мінімум 15 країн НАТО. Скорострільність феноменальна - 12 ракет менш ніж за хвилину. При цьому максимальне відхилення від мети - 5 метрів. 

Цьому "монстру на гусеницях" потрібно тільки три члени екіпажу, які протягом 20 секунд приводять машину в боєготовність. Одна одиниця техніки здатна вразити площу до 25 га. Це як 40 футбольних полів.

"У M270 ми отримуємо одразу 12 напрямних, 12 осередків для реактивних боєприпасів і два осередки для застосування тактичних боєприпасів", - пояснює військовий експерт Олександр Коваленко.

Також до M270 підходять кілька типів боєприпасів. Некеровані снаряди ефективні на відстані до 40 км, грубо кажучи, як наші "Гради". Якщо ж зарядити систему керованою ракетою, дальність стрільби становить до 70 км. А на такій відстані російській артилерії вдарити у відповідь вже нічим.

Є у цієї заморської техніки і свій козир у рукаві: установка дозволяє вести стрільбу стратегічними ракетами з дальністю ураження близько 300 км. До слова, ці ракети Україна теж отримає. А значить, зможе дістати до найбільш віддалених тилів армії РФ і навіть Криму.

Єдиний мінус M270 - це її мобільність. Враховуючи вагу, РСЗВ переміщається на гусениці, а не на колесах, а значить, повільніше. Розуміючи це, конструктори захистили техніку додатковою бронею. Для її ефективного застосування досить підібрати відповідні умови.

Нові далекобійні РСЗВ - це ще один аргумент проти рашистських складів зі зброєю в Україні. 

Раніше військовий експерт Сергій Грабський висловив думку, що для перелому ходу війни і перемоги над РФ Україні необхідно як мінімум 300 систем залпового вогню нового покоління, такого типу як HIMARS або M270 MLRS.

Вас також можуть зацікавити новини: