РФ перекидатиме до України всі застарілі ракети й боєприпаси / фото ДСНС України

Український генерал Микола Маломуж розповів, що відбувається із запасами боєприпасів та ракет Росії. Чи дійсно вони виснажуються, чи все ж потенціал для виробництва у країни-агресора є.

В інтерв'ю "Обозревателю" Маломуж нагадав, що РФ домовилася з Іраном про постачання ракет дальністю до 300 кілометрів. Та й сама Росія виробляє ракети, за його оцінками, за місяць вона може виробляти їх кілька сотень. Йдеться про Х-101, "Іскандери" й "Калібри". 

За словами генерала, у Росії є у великій кількості запаси радянських боєприпасів та ракетних систем. Так, вони не дуже точні, та все ж це - загроза для України. Серед них - і передані Україною в рамках Будапештського меморандуму.

Відео дня

"На складах у РФ просто неба перебуває велика кількість снарядів, ракет, які за сорок років не надто добре зберігалися, не перевірялися, не реабілітувалися. Їх також перекидатимуть на фронт, попри те, що вони можуть неефективно використовуватися. Так ми знаємо приклади, коли ракети, запущені в Україну, падали на територію Росії або не долітали до цілі в Україні. Але це теж боєприпаси, також загрози, і це теж проблема", - каже Маломуж.

Крім того, РФ частково поповнюватиме запаси частково шляхом власного виробництва, частково - шляхом купівлі у союзників ракет і комплектуючих до них, зокрема, китайської електроніки. Вони закуповують електроніку й у третіх країнах, які її перепродують.

Ракетні запаси Росії

З вуст експертів неодноразово лунали заяви про те у Росії закінчуються запаси ракет. Та постійні масовані ракетні атаки РФ на Україну свідчать про зворотне. Так, 5 грудня Росія вдарила по Україні ракетами Х-101, Х-555, "Калібр", Х-22, Х-59, Х-31П.

16 грудня 2022 року Росія здійснила черговий масований ракетний обстріл України. Всього було запущено 76 ракет, 60 з яких знищила українська ППО.

Запаси високоточних ракет у Росії впали до критичного рівня за багатьма показниками, однак окупанти мають ще багато ракет С-300. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

Військовий експерт Олександр Коваленко, своєю чергою, детально розповів, які ракети ще можуть виробляти в Росії, а які – ні.

Вас також можуть зацікавити новини: