Військовий експерт Олег Жданов пояснив, чому Російська Федерація нечасто застосовує на фронті важкі вогнеметні системи "Сонцепік", яку вихваляє російська пропаганда. За його словами, цих систем у Росії дуже і дуже мало.

Як зазначив Жданов, відповідаючи на запитання підписників на YouTube, ворог застосовував ці ВВС і на Бахмутському напрямку.

"Справа в тому, що є бажане, а є дійсне. Дійсно, за 10 місяців війни Російська Федерація в тому числі і на Бахмутському напрямку всього, по-моєму, два або три рази використовувала "Сонцепік". Його немає. Ось, в чому головна проблема", – зазначив він.

Відео дня

Експерт нагадав, що один залп цієї системи – 20 снарядів – може накрити площу в 40 гектарів.

"Максимальна дальність "Тосочки" – це остання модифікація – 15 кілометрів,"Сонцепіка" – 10 кілометрів, "Буратіно" – 6 кілометрів. Ось така дальність стрільби. Це вогневий засіб безпосередньо підтримки піхоти, і він розташовується відразу за бойовими порядками. По-перше, їх в Російській Федерації немає, їх дуже мало було вироблено, а снарядів до них – ще менше, тому що вони дуже дорогі. Як завжди, можна повернутися до виразу "Слава російській корупції!". На папері все було класно. І ось ці тактичні вогневі системи дуже рідко з'являються в складі колон або ешелонів, які пересуваються в напрямку фронту. За останні два місяці я жодного разу не зустрічав, щоб ВВС була в складі ешелону або в складі колони десь помічена", – продовжив Жданов.

За його словами, Україна відстежує появу цих систем в бойових порядках ворога, і одразу ж їх знищує.

"Звичайно, ми розуміємо, якої шкоди може завдати ця система нашим військам. Звичайно, ми полюємо на цю систему. Як тільки вона з'являється в бойових порядках, вона одразу ж знищується всіма доступними засобами. До речі, ми кілька систем захопили в кінці літа – на початку осені. Вони навіть були з боєкомплектом і, по-моєму, навіть були транспортно-заряджаючі машини з повним БК. І ми їх використали. Ми вдарили по російських військах їх же зброєю. Але з огляду на те, що їх дуже і дуже мало, вони більше його не застосовують", – резюмував експерт.

ВВС  "Сонцепік" на війні в Україні

Українські захисники перетворили на металобрухт рашистську систему залпового вогню "Солнцепік". Ворожу техніку вразили з вітчизняного протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) "Стугна-П".

Раніше в Міноборони України назвали найкращі трофейні РСЗВ, які вдалося захопити у окупантів. Перше місце посіла ВВС-1А "Солнцепік" – легенда російської пропаганди. На озброєнні ЗСУ знаходиться вже кілька таких комплексів.

Вас також можуть зацікавити новини: