Ілюстрація / REUTERS

Інтерпол впродовж останніх років працював над тим, щоб не дозволити авторитарним режимам користуватися його глобальною мережею для переслідування дисидентів і критиків.

Організація запустила серйозний процес реформ, але для виправлення ситуації знадобиться ще час і наполегливість. Саме тому Інтерпол не повинен віддавати посаду свого лідера росіянину, який зараз обіймає посаду віце-президента організації. Про це в редакційній статті пише Washington post.

Цього тижнягенеральна асамблея Інтерполу збереться в Дубаї, щоб обрати наступника Мен Хунвея, який очолив організацію в 2016 році, але був безцеремонно відкликаний Пекіном минулого місяця, а потім несподівано зник. Його відставка відбулася без дотримання процедур і була зумовлена нібито розслідуванням про його причетність до корупції. Мен надіслав своїй дружині повідомлення з емодзі-ножем. А невдовзі після того з’явилася його заява про відставку з посади голови Інтерполу.

Відео дня

Читайте такожДружина зниклого в Китаї екс-голови «Інтерполу» думає, що він вже мертвий

Те, що організація беззастережно прийняла лист з Китаю про відставку свого лідера, вдарило по довірі до неї. Тепер один з її віце-президентів росіянин Олександр Прокопчук вважається головним кандидатом в наступники Мена. За роки правління Володимира Путіна в Росії він працював у російських службах безпеки, зокрема в МВС. Прокопчук також був одним з тих, хто зловживав можливостями Інтерполу, коли був головою російського Центрального бюро організації.

Росія щонайменше сім разів намагалася використати Інтерпол для того, щоб схопити бізнесмена Вільяма Броудера, який був крупним інвестором у РФ і виступив проти шахрайства в країні. Його юрист Сергій Магнітський викрив розкрадання коштів в країні, після чого його арештували і забили до смерті в російській в’язниці у 2009 році. Броудер просував ухвалення так званого «Акту Магнітського» в США й інших країнах, щоб покарати тих, хто був причетний у порушенні прав людини. Цього тижня прокуратура в Росії оголосила звинувачення проти Броудера в тому, він нібито отруїв свого ж юриста і ще двох людей.

Читайте такожІнтерпол ризикує припинити своє існування, якщо його очолить росіянин – екс-депутат Держдуми

«У Росії сьогодні панує не верховенство закону, а Путін, який очолює владну вертикаль, збудовану з його вірних друзів і конкуруючих кланів, серед яких і служби безпеки. Це система, яка відправляє кіллерів для вбивства критиків Путіна радіоактивним полонієм, яка відправила людей в Солсбері для отруєння хімічною зброєю ручки в дверях колишнього російського шпигуна. Ця система влаштувала насильницькі диверсії в Україні, намагалася втручатися у вибори президента США в 2016 році за допомогою хакерська і злочинного використання соціальних мереж. Це не система, яка поважає закон», - йдеться в статті.

Видання додає, що призначити Прокопчука головою Інтерполу буде колосальною помилкою, яка поставить під загрозу саму цілісність організації.