Ілюстрація / REUTERS

Президент України Петро Порошенко якраз оголосив про закінчення дії воєнного стану в країні, як російські чиновники накинулися на нього з обвинуваченнями в тому, що він нібито підтримує правих радикалів, на які США закривають очі.

Експерти ж кажуть, що ці російські звинувачення – обман і частина кампанії Кремля з розповсюдження дезінформації, пише Newsweek.

Відео дня

Видання вказує на нове інтерв’ю голови ФСБ Миколи Патрушева, в якому він заявив, що «лідери ультраправих груп зі США місяцями тренуються разом з радикальними організаціями в Україні».

Читайте такожAtlantic Council: Велика війна проти України закінчиться розпадом Росії

«Надаючи таку підтримку, Порошенко впевнено робить провокативні кроки на українсько-російському кордоні. Зважаючи на наближення виборів, можна передбачити, що такі дії за підтримки США можуть спалахнути у найближчому майбутньому», - сказав Патрушев, додавши, що нібито державна політика Києва сьогодні – це «нацистські символи, риторика про етнічну вищість й русофобські ідеї».

Але експерти вказують на те, що все якраз навпаки. І саме Росія, а не Україна, готує атаку. На думку аналітиків, російські заяви вказують на пошуки виправдання для нової військової агресії. США й інші країни НАТО надають Києву обмежену допомогу на тлі війни з російськими силами, яка триває вже п’ятий рік. Але Патрушев у своєму інтерв’ю спробував поєднати офіційну підтримку Вашингтона як якісь міжнародні зв’язки між правими радикалами.

«Порошенко не отримує ніякої вигоди від дій правих радикалів в Україні. Праві партії не представлені у Верховній Раді. Дезінформація Кремля поширює вигадки про український «фашизм». Але у порівнянні з більшістю країн Європи, праві екстремісти в Україні насправді дуже слабкі», - пояснив колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Видання нагадує про звіт Freedom House, в якому було зазначено, що українські праві радикали були більш активними у першій половині 2018 року. І їхні дії лишилися без покарання з боку поліції.  Однак, державна пропаганда Росії намагається зобразити ці групи значно впливовішими, ніж вони насправді є. У жовтні чиновники ФСБ без будь-яких підстав звинуватили уряд України у співпраці з правими радикалами і терористами «Ісламської держави». Нібито разом вони готували теракти в Росії. Але ці заяви були порожніми і не підкріпленими будь-якими доказами. В реальності ж українські радикальні групи налічують лише десятки чи сотні членів. А їхній політичний вплив майже нульовий.

Читайте такожForbes: У 2019 році Україна і Балтія будуть під ударом, а гонка озброєнь формально почнеться

У свою чергу, експерт Atlantic Council Максим Ериставі зауважив, що праві радикальні групи США мають міцні зв’язки з неонацистами в Росії, а не в Україні.

«Сьогодні фашистські групи надзвичайно ефективні у налагодженні міжнародних зв’язків з іншими радикальними групами по всьому світу. Але зробити порівняльну оцінку всього регіону, я б сказав, що існує більше доказів співпраці і зв’язків між американськими і російськими правими радикалами, ніж між українськими і американськими. Українські більше контактують з європейськими групами», - сказав Ериставі.