Стівен Хокінг / REUTERS/Charles W Luzier/File Photo

Минає 2018 рік, як і будь-який інший, не тільки приніс нові наукові відкриття, фільми, книги, познайомив з чудовими людьми та ідеями, але і забрав з собою життя великої кількості людей, в тому числі всесвітньо відомих.

Бі-бі-сі пропонує згадати деяких з них.

Стівен Хокінг

Відео дня

Один з найзнаменитіших фізиків-теоретиків, британський вчений Стівен Хокінг у березні 2018 року помер у віці 76 років у себе вдома в Кембриджі. Важка хвороба не завадила британському фізику стати популяризатором науки і внести свій вклад у наше розуміння Всесвіту.

Читайте такожПеретворення Землі на "пекло" і знищення штучним інтелектом: що Стівен Хокінг прогнозував людству

Професор, який страждав на аміотрофічний склероз, був майже повністю паралізований і говорив за допомогою синтезатора мови, вивчав складні питання походження Всесвіту, зокрема теорію виникнення світу і теорію чорних дір.

Завдяки своїй книзі "Коротка історія часу" Хокінг прославився на весь світ.

Арета Франклін

У серпні в Детройті померла американська співачка Арета Франклін. Вона володіла одним з найбільш характерних і найвпливовіших голосів в історії популярної музики.

Зі смертю Арети Франклін світ втратив, можливо, видатного вокаліста нашого часу. Або - якщо вірити авторитетному музичному журналу Rolling Stone - видатного вокаліста всіх часів. Однак символом століття Арету зробив не тільки її голос, що викликає мурашки по шкірі.

Від прямої участі у боротьбі афроамериканців за свої громадянські права до інтригуючої історії її найвідомішого хіта Respect - Арета не просто прославила соул, "цю американську музику душі". Вона сама формувала душу Америки.

Олег Табаков

В березні не стало народного артиста СРСР Олега Табакова. Йому було 82 роки. Табаков був одним з найпопулярніших і відомих осіб радянського мистецтва.

Актор грав на сцені й екрані понад півстоліття, зіграв понад двісті ролей в широкому діапазоні: від шефа німецької розвідки Шелленберга у "Сімнадцяти миттєвостях весни" до домоправительки Ендрю в "Мері Поппінс, до побачення", від алкоголіка Суходрищева в "Ширлі-мирлі" до глави держави "Президента і його внучці", в якому легко вгадується Борис Єльцин.

За роль у картині "Сімнадцять миттєвостей весни" актор отримав орден. Деякі критики висловлювалися в тому дусі, що не можна робити ворогів такими чарівними.

А ще він незрівнянно озвучив Кота Матроскіна в культових радянських мультфільмах про Простоквашино.

Шарль Азнавур

У французького співака Шарля Азнавура, який помер у віці 94 років, були мільйони прихильників по всьому світу.

Шарль Азнавур \ REUTERS

У 1998 році, за підсумками опитування журналу Time і телеканалу Сі-Ен-Ен, Азнавур був визнаний найкращим естрадним виконавцем XX століття.

А ще Шахнур Азнавурян - так назвали його батьки-вірмени - завжди допомагав історичній батьківщині. Після землетрусу в Спітаку в 1988 році співак створив благодійну асоціацію "Азнавур для Вірменії".

У нульових він отримав громадянство Вірменії і був послом країни в Швейцарії і постійним представником в штаб-квартирі ООН.

Микола Караченцов

Актор Микола Караченцов помер на 74-му році життя після важкої хвороби в одній з московських лікарень.

У кіно Караченцов дебютував у 1968 році. Серед найвідоміших фільмів з його участю - "Старший син", "Собака на сіні", "Людина з бульвару Капуцинів", "Пригоди Електроніка", "Дежа вю".

Караченцов також відомий як актор дубляжу: озвучував популярні радянські мультфільми та зарубіжні фільми, зокрема, дублював в радянському прокаті героїв Жана-Поля Бельмондо.

На все життя його візитною карткою стала роль графа Резанова в рок-опері "Юнона і Авось" - одному з найвідоміших вистав театру "Ленком".

З середини 1970-х Микола Караченцов зігравши більше 100 ролей.

Він не був класичним красенем, але мав унікальну харизму і чарівність. Від нього йшли хвилі позитиву. Навіть злочинці у виконанні Караченцова виходили симпатичними.

Монтсеррат Кабальє

Іспанська оперна співачка Монсеррат Кабальє померла у віці 85 років в лікарні Сан-Пау в Барселоні в жовтні.

Творча кар'єра Кабальє тривала 50 років.

Монсеррат Кабальє народилася в Барселоні в простій сім'ї, але вже в сім років проявила неординарні музичні здібності, виконуючи кантати Баха, а в дев'ятирічному віці була прийнята в музичне училище при барселонському оперному театрі "Лісео".

Співачка отримала міжнародне визнання завдяки красі її голосу і драматичному прочитанню ролей. Її шанувальники називали її La Superba - "чудова". Монсеррат Кабальє померла у віці 85 років

Джордж Буш-старший

30 листопада в Х'юстоні у віці 94 років помер колишній президент США Джордж Буш-старший.

Республіканець Джордж Буш-старший провів у Білому домі тільки один президентський термін - з 1989 по 1993 - і потім програв вибори демократу Біллу Клінтону.

Однак на час президентства Буша випав період історичних змін у світі: падіння комунізму в Європі, розпад СРСР - головного ідеологічного і військового опонента Америки - і війна в Перській затоці, коли західні армії воювали в альянсі з арабськими країнами проти Саддама Хусейна.

За оцінками аналітиків, Джордж Буш-старший не стільки спрямовував хід грандіозних подій, які припали на час його правління, скільки реагував на виклики, але забезпечив собі місце в підручниках історії.

Кофі Аннан

У серпні в Женеві помер колишній генеральний секретар ООН Кофі Аннан.

Він керував цією організацією протягом десяти років. У 2001 році він отримав Нобелівську премію миру.

Кофі Аннан \ REUTERS

Коли Аннан очолив ООН у 1997 році, організація перебувала в затяжній фінансовій кризі, яку вдалося подолати за рахунок скорочення робочих місць.

На посту генсека ООН Аннан відомий в першу чергу за програмами, пов'язаними з боротьбою з бідністю і розповсюдженням ВІЛ, а також як один з найбільш високопоставлених супротивників американського вторгнення в Ірак у 2003 році. Аннан називав вторгнення незаконним.

Мілош Форман

У квітні помер дворазовий лауреат премії "Оскар", чеський і американський режисер Мілош Форман.

Його найвідоміший фільм "Пролітаючи над гніздом зозулі" отримав всі п'ять головних нагород Американської кіноакадемії - за кращу картину, сценарій, режисуру і гру двох акторів. Він був знятий за однойменним романом Кена Кізі.

Серед інших картин, що його прославили - "Амадей", "Народ проти Ларрі Флінта" і "Вальмон".

Форман поряд з Романом Поланскі став одним з найуспішніших європейських іммігрантів в Голлівуді, проте продовжував втілювати зв'язок західного і східного киномиров.

Долорес О'Ріордан

У січні в Лондоні померла солістка ірландської групи Cranberries Долорес О'Ріордан. Їй було 46 років.

Співачка отримала всесвітню популярність як солістка групи Cranberries. У 1994 році вона виконала одну з найвідоміших композицій колективу під назвою Zombie, яка швидко зайняла перші місця в національних музичних чартах Австралії, Франції, Німеччини, Бельгії та інших країн.

У 2003 році О'Ріордан почала сольну кар'єру. Зокрема, вона брала участь у записі саундтрека до фільму Мела Гібсона "Страсті Христові".

Кіра Муратова

6 червня не стало режисера Кіри Муратової. Одна з найоригінальніших режисерів сучасного кіно померла в Одесі, їй було 83 роки.

Фільм Муратової "Довгі проводи" (1971) був заборонений у СРСР і понад 15 років не виходив у прокат.

У 1990 році фільм Муратової "Астенічний синдром" отримав гран-прі Берлінського кінофестивалю.

Останніми роботами режисера стали фільми "Мелодія для шарманки" і "Вічне повернення. Кастинг".

Едуард Успенський

Чудового дитячого письменника Едуарда Успенського не стало у серпні.

Успенський придумав багатьох популярних персонажів - крокодила Гену і Чебурашку, кота Матроскіна, Дядю Федора, листоношу Пєчкіна і пса Шарика. У загальній складності за сценаріями і творами письменника знято 60 мультфільмів.

Тім Берглінг (Авічі)

Шведський діджей і музичний продюсер Тім Берглінг, що виступав під ім'ям Avicii,помер в Омані. 28-річного музиканта знайшли мертвим в оманському місті Маскат 20 квітня вдень за місцевим часом.

Avicii - новатор в електронній музиці і один з небагатьох діджеїв, гастролерів зі світовими турами. Його найбільш відомі композиції Wake Me Up і Levels були на вершинах рейтингу Billboard серед електронної танцювальної музики.