Уряд Росії відправляє солдатів на війну в Україну і Сирії, але при цьому не хоче їм платити за це /161.Ru

Російський президент Володимир Путін спалює купу грошей на надзвукові ракети, торпеди судного дня і військові закордонні авантюри в Сирії чи Україні. Але він не знаходить коштів, щоб нагодувати і дати достойне житло своїм же солдатам.

Про це пише National Interest,  додаючи, що зарплати і умови в російській армії погіршуються. Російська «Независимая газета» писала нещодавно про те, що хоч Кремль витрачає неймовірні суми на Збройні сили РФ, на людський фактор в армії витрачається, «м’яко кажучи, скромні ресурси».

Читайте такожРосія почала військові навчання в окупованому Криму

Відео дня

В 2019 році російський уряд збирається витратити на армію 5,2 трильйонів рублів або 28,7% національного бюджету. Однак, з цієї суми лише 4,3% підуть на зарплати солдатів. В період 2012-2017 років їхні доходи зростали, але інфляція була ще більшою. Згідно з даними комітету Держдуми з питань оборони, за вказаний період солдатські зарплати знецінилися на половину. А урядові оцінки Росії кажуть, що в той час, як загальна інфляція в 2012-2017 році складала 46%, ціни на продукти харчування зросли на 60%.

Медичне обслуговування у військових госпіталях теж погіршується. Капітан першого рангу Олег Шведков розповів, що у військових медичних закладах бракує важливих медикаментів. І всі ці фактори сприяють поширенню розчарування серед російських військових. National Interest пише, що російські солдати завжди були в поганих умовах ще з часів Російської імперії. Платня була мізерною, харчування було недостатнім, зате дисципліна дуже сувора. В часи СРСР у армії панувала «дідівщина».

У Росії досі діє призов. Але країна все більше покладається до контрактників, які йдуть служити добровільно і для яких питання зарплати – важливий фактор. Але зараз Кремль не дбає навіть про таких військових.

Читайте такожNeue Zürcher Zeitung: Історія краху СРСР вказує, куди Путін веде Росію

Загалом з початком російської війни проти Україна Кремль почав витрачати величезні суми на армію. Хоч в Росії почалася велика фінансова криза, це не завадило уряду розбудовувати військову інфраструктуру і створювати нові бойові підрозділи на заході країни. Військові навчання стали більш масштабними. А солдати отримують реальний бойових досвід в Україні і Сирії. Однак, в цей же час матеріальне забезпечення армії Росії занепало. Попри те, що оборонний бюджет великий, збільшення зарплат для військових заморозили. І це дало поштовх відтоку особового складу, особливо серед контрактників.